Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständigt behov av fler familjehem

Kommunerna upplever ett ständigt behov av fler familjehem. Samtidigt har de svårt att hinna med stöttningen av de som redan finns.
En ideell förening som Projekt Familjehemsmöten tas därför emot med öppna armar.

Annons

Hos socialförvaltningen i Kumla har arbetsbelastningen varit hög hela 2010. Ulf Trolin, chef för individ- och familjeomsorgen, menar att familjehemmen inte så sällan blir eftersatta i tider då kommunen tvingas prioritera.

– Sedan förra året vid den här tiden har antalet anmälningar hit till oss ökat med 55 procent. Våra tre socialsekreterare är överbelastade och vi har svårt att hinna med, säger Ulf Trolin.

Därför kom det som en skänk från ovan när Petra Klawatsch tog kontakt med kommunen och berättade om Projekt Familjehemsmöten.

– Jag tror på det här, och ser det som enbart positivt att de efter enträget arbete får igång träffar för de som upplåter sina hem för barn och ungdomar, säger Ulf Trolin.

Bristen på familjehemEn annan del i problematiken för kommunen är bristen på familjehem. Många kommuner har en ständig blänkare på sina hemsidor och försöker på olika vis få fler att ställa upp för andras barn.

Ulf Trolin drömscenario vore att det fanns en ”bank” av tiotalet familjehem att använda sig av vid behov.

– Vi har ett ständigt behov av att hitta fler familjehem och inte minst även jourhem till akuta placeringar för barn i behov av omedelbart skydd. Vi agerar alltid snabbt när ett barn far illa, men bristen på ett annat hem kan ge en fördröjning innan vi hittar en långsiktigt fungerande lösning, säger Trolin.

Hur nås ni av informationen att ett barn inte längre kan bo kvar hos sina egna föräldrar?– Från polisen, skolan och de egna föräldrarna. I nämnd ordning.

– Anledningen till ett ökat antal ärenden till socialkontoret tror vi är den ekonomiska krisen och ett ökat behov av försörjningsstöd som även återspeglas i antalet inkommande ärenden till barn och familj.

En annan person som välkomnar hjälp utifrån är Elizabeth av Stranden, som arbetar som ensam socialsekreterare i Lekebergs kommun.

– I en liten kommun går det inte att specialisera sig på något område. Jag vill gärna dra nytta av det nätverk som nu startas för att lära mig mer, säger hon.

– Jag tror att fler kan få hjälp genom familjehemsmötena, eftersom det handlar om träffar nära där personerna bor. Inte alla kan avsätta den restid som krävs till mycket av det som i dag erbjuds.

18 barn i LekebergLekebergs kommun har just nu fyra barn under 18 år som är placerade i familjehem. Elizabeth av Strandens uppfattning är att det också finns rätt många familjehem i Lekeberg som tar emot barn från andra kommuner, men hur många vet hon inte.

– Vi har dålig koll på antalet. Den kommun som placerar ett barn i annan kommun ska rapportera detta, men den informationen brister ofta.

Mer läsning

Annons