Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsbidrag för utveckling inom matte och svenska

Två extra statsbidrag har givit Kumlas skolor ett välkommet tillskott i kassan. Inte minst står matematikundervisningen i fokus för det arbete som ska ske framöver.

Annons

Det första bidraget är på 1,5 miljoner kronor och ges till att förstärka Kumlas ämnesutveckling inom matematik och svenska.

Sedan förra året arbetar Camilla Eskilsson som språk-, läs- och skrivutvecklare 40 procent av sin arbetstid, och lika mycket tid lägger Annika Gillman på att utveckla matematikundervisningen på Kumlas skolor.

Två nya tjänster

Nu ska två ytterliggare 40-procentiga tjänster inom samma ämnen tillsättas. Rekryteringen av vilka de två blir pågår just nu.

– Det här är vi glada över, det ger oss en extra skjuts framåt, säger barn- och utbildningschef Leif Lindström.

Det är dock sista året som staten delar ut bidrag till ämnesutveckling, så till nästa år gäller det att kostnaden ryms inom den egna verksamheten.

Camilla Eskilsson och Annika Gillman har nyligen utvärderat sitt första år som ämnesutvecklare, och de framhåller där båda vikten av långsiktighet i det nu påbörjade arbetet. Målet finns om att fler av Kumlas elever ska nå målen i svenska och matematik, men det är för tidigt att utläsa om så skett redan efter första året, skriver de båda.

– Hastigheten på utvecklingen är väldigt varierande både vad gäller skolor, enheter och enskilda lärare. Utveckling tar tid och måste vara en kontinuerlig, levande process, skriver bland annat Annika Gillman.

Höja kvaliteten

Det andra statsbidraget, som även det berör matematik, kommer från de 144 miljoner som Skolverket avsatt för att höja kvaliteten i matematikundervisningen på landets skolor. För Kumlas del har 672 000 kronor delats ut till Malmen, Norrgården och Stene/Hardemos skolor. Sammanlagt 280 elever får nytta av dessa pengar.

Intresset för matematiksatsningen har varit många gånger större än vad det fanns pengar till. Totalt kom det in över 1600 projektbeskrivningar från hela landet. 377 projekt beviljades, däribland alltså tre från Kumla, som har det gemensamt att de bedöms ge långsiktiga positiva effekter på undervisningen.

Mer läsning

Annons