Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenevägen avstängd till 18 maj

Trafikverkets arbete med att byta ut bron på Stenevägen kom som en överraskning för de flesta.

Annons
På torsdagen stängde Trafikverket av Stenvägen för att byta ut bron över Stenebäcken. Avstängningen som kom som en övverraskning för många kommer att vara till den 18 maj.

Brobytet innebar att Stenevägen stängdes av för all trafik på torsdagens förmiddag och kommer att vara stängd till den 18 maj. Det var inte bara de boende som togs på sängen över att vägen mellan Åbytorp och Kumla stängts av.

På Kumla kommun säger planeringsingenjör Bertil Ringqvist att brobytet varit på tal i flera år, men att han inte hade fått någon information om att vägen stängts av.

– Senast vi hade kontakt med Trafikverket om brobytet var i höstas, men då fick vi aldrig något datum när arbetena skulle börja, säger Ringqvist.

Inte heller på Nerikes Brandkår har man någon notering om att vägen är avstängd enligt inre befäl Tommy Larsson.

Avstängningen innebär också att en eventuellt två hållplatser för länstrafiken kommer att dras in eller flyttas. På Weidermann Buss som kör länstrafiken på Åbytorp har inte avstängningen av väg 534 kommit som en överraskning.

– För en gångs skull har vi blivit informerade av Trafikverket, säger Alfred Malmkvist.

Redan i höstas fick de ett preliminärdatum för brobytet, men det har sedan ändrats.

– Först skulle det starta den 17 januari, men blev framflyttat till den 24:e. I tisdags ringde de från Trafikverket och sade att arbetena skulle dra igång på onsdagen.

Malmkvist säger att den omväg på cirka tre kilometer som bussarna får ta inte nämnvärt kommer att påverka tidtabellen.

På Trafikverket anser projektledaren för brounderhåll – Mikael Malmkvist – att man klarat av att sköta informationen till dem som berörs av vägavstängningen.

– Jag informerade alla instanser, såväl polis, SOS, bussbolag och brandförsvaret redan under projekteringen i höstas.

– Å andra sidan har det ingen betydelse för brandförsvaret att vi gräver av vägen, eftersom de ändå inte får åka där med sina bilar i dag. Deras bilar är för tunga för den äldre bron. Det är en av anledningarna till att vi nu ökar bärigheten, att deras bilar ska kunna köra där sen.

Tack vare ett väderskydd över bron kan arbetet på platsen pågå även vintertid. Fördelen blir då att det är låga vattenflöden och att lantbrukarna inte störs lika mycket som de gör när vid arbeten sommartid.

Mer läsning

Annons