Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenkakor i närradion

Med början i september kan Kumlaborna lyssna på gamla stenkakor spelade på vevgrammofon. Då startar Christer Folkesson ett nytt program med gammal musik i Kumlas närradio.

Annons
Handarbete. Christer Folkesson vevar igång den gamla trattgrammofonen som han ska använda i ett program i Kumlas närradio till hösten.

För några veckor sedan fick Christer Folkesson ta över en gammal vevgrammofon av sin svärfar och snabbt fick han en idé om hur han skulle kunna utveckla programmet Estrad, som han sänder på Radio 94,3 på söndagskvällar.

– Han har haft den där grammofonen så länge jag kan minnas och jag har alltid gått och suktat efter den. Nu tänker vi använda den för att spela gamla 78-varvsskivor en timme den sista söndagen i varje månad, säger Christer Folkesson.

Han ska sända programmet tillsammans med H-P Grönkvist och duon hoppas att Kumlaborna ska leta fram sina stenkakor och vilja spela dem i programmet.

Lyssnarnas stenkakor– De får gärna vara med och berätta om skivorna också om de vill. Jag tror att det finns mycket gamla stenkakor därute som bara väntar på att bli spelade, säger Christer Folkesson.

Han har själv en del gamla 78-varvare och H-P bidrar också med en laddning. Men det finns en skiva de extra gärna skulle vilja spela.

– Jag har ett nothäfte med en låt som heter Speedway-visan och där Kumla-Frasse finns med på omslaget. Den vore det väldigt kul om vi kunde komma över och spela, det är Åke Grönberg som sjunger, säger Christer Folkesson.

Räkna med knasterVevgrammofonen som ska spela den gamla musiken för nutida lyssnare är i gott skick, men det knastrar förstås en aning.

– När vi ska använda den i radion lägger vi nog i en handduk i tratten för att inte ljudet ska bli för starkt, säger Christer Folkesson.

Duon Grönkvist och Folkesson räknar med att sända sitt första program med den gamla grammofonen den sista söndagen i september. Den som vill dela med sig av gamla stenkakor kan antingen skicka e-post till [email protected] eller ringa 070-489 11 35.

Mer läsning

Annons