Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora problem med spice i Kumla 

Det är lätt att få tag i droger i Sydnärke, och polisen har indikationer på att det förekommer tillverkning. Att våga prata om det kan vara ett sätt att bemöta situationen.– De unga behöver stöd att komma ur droganvändning, säger en polis som arbetar i Sydnärkes narkotikagrupp.

Annons
Spice och tillbehör till drogen.

Polisen i Sydnärke ser arbetet mot narkotika som prioriterat, och har en särskild nakotikagrupp. Joakim är en av dem som jobbar i gruppen. Av integritetsskäl vill han inte uppge sitt fullständiga namn. Han berättar att det finns tillgång till narkotika i hela området och att gruppen dagligen hanterar narkotikaärenden.

– Svårt att säga exakt vad det beror på, men en del är liberal syn på droger och den ökande tillgängligheten. Att det är lätt att beställa och att det skickas hem med post, säger han. Han bekräftar att användandet går ner i åldrarna.

– Det finns säkert några i 12–13-årsåldern som har testat, men det är inte så vanligt. Bland 15-åringar är det fler som har testat.

Något specifikt geografiskt område där droger förekommer vill han av spaningstekniska skäl inte peka ut.

Oftast används cannabis och nätdrogen spice som finns i många olika varianter.

På beställningssidor beskrivs den som ”den efterlängtade rökmixen är äntligen tillbaka, nu med nya ingredienser” och ”en intensiv upplevelse”. Substanserna sägs vara helt lagliga.

”Våra rökmixar är

fullt lagliga. Om en ny lagstiftning skulle bli aktuell samt påverka legala statusen av våra ingredienser kommer vi genast meddela alla kunder via e-post och ta bort produkten från vårt sortiment”, meddelas på hemsidorna.

Joakim poängterar att drogen verkligen är farlig, fast det inte framställs så.

– Precis som cannabis och all annan narkotika som tas för att uppnå en ruskänsla, finns skaderisk. Intellektuella funktioner som minne, logisk och analytisk förmåga påverkas.

Dessutom är det beroendeframkallande och eftersom det ofta är unga som använder det, hämmas deras utveckling. En annan vanlig konsekvens är fysisk reaktion. Hjärtat rusar och det leder till ett ångestliknande tillstånd med känsla av panik.

Hälsoeffekten kanske inte

märks på kort sikt, men på längre sikt kan man jämställa spice med cannabis.

– Många ungdomar tror att spice är helt ofarligt, men det är det inte, tvärtom, säger Joakim.

Spice saluförs som örtextrakt som kommer från naturen, men i regel är det tobaksliknande blad som behandlats med kemiska lösningsmedel som exempelvis bensin.

– Det gör det enkelt att modifiera innehållet så snart något börjar klassas som narkotika. Tillverkarna byter hela tiden ingredienser och erbjuder nya varianter med andra lösningsmedel, säger Joakim.

Att spraya tobaksblad med lösningsmedel är en relativt enkel framställningsmetod, vilket också gör att nya tillverkare och återförsäljare dyker upp. Polisen har indikationer på att det förekommer tillverkning även i Närke.

Själva rökproceduren kan se ut på flera sätt – ofta delas drogen upp mellan flera. Det är inte heller ovanligt att röka i ensamhet.

Som förälder, anhörig eller vän kan man vara uppmärksam på olika tecken.

– Det börjar redan vid tobaksrökning. Ifrågasätt att barnet röker. Var alltid uppmärksam på om barnet kommer hem och är påverkad, och då inte luktar alkohol. Muntorrhet och fnittrighet kan vara tecken.

Om ens barn börjar få många postförsändelser är ett annat tecken, eller om man hittar rizla- eller annat cigarettpapper. Det finns ingen ekonomisk anledning att rulla egna cigaretter, färdiga cigaretter är billigare.

Magkänslan är ändå viktigast. Se till helheten och reagera på förändrade beteendemönster.

Narkotikagruppen i Sydnärke arbetar brett med både spaning och uppsökande verksamhet. Polisen stoppar personer som kan misstänkas använda droger. De får följa med för provtagning, och om det visar sig att droger använts, kallas de till ett förhör, ofta samma dag i anslutning till provtagningen.

En misstanke om ringa narkotikabrott upprättas, och döms personen får den med sig det i sitt belastningsregister, vilket kan leda till problem när man ska söka jobb eller ta körkort.

Det blir allt vanligare att arbetsgivare begär utdag ur belastningsregistret.

– Om personerna är under 18 år vill vi verkligen att deras föräldrar ska vara med, så de underrättas och kallas till förhöret. Vi försöker att hålla en icke dömande hållning, och ofta blir det ett mycket bra samtal och information. Men det är inte alltid föräldrar vill närvara.

Polisen har en kontinuerlig kontakt med Sydnärkes unga.

– Många vill berätta. De som redan tidigare varit misstänkta brukar inte ha något problem med att prata med oss.

Samma attityd borde gälla för föräldrar och andra som har droganvändning i sin närhet, säger Joakim.

– Prata mer öppet om droger. Fråga. Många vill komma ur det. Alla har ett eget val, men alla är inte lika starka och kan inte stå emot grupptryck. De behöver stöd.

Mer läsning

Annons