Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större öppenhet om besluten önskas

Kumlabon Tommy Lindelöf och oppositionsrådet Christina Örnebjär (FP) önskar båda en större öppenhet kring de politiska besluten. S-majoriteten vill invänta bättre tekniska lösningarna.

Annons

Tommy Lindelöfs medborgarförslag och Christina Örnebjärs motion diskuterades båda på senaste fullmäktigemötet, och berörde samma sak: en större öppenhet kring de beslut som fattas i kommunen. De protokoll som i dag finns skulle kunna göras mer informativa med till exempel bilageföreteckning, tycker Tommy Lindelöf. Christina Örnebjär vill att hela beslutsunderlaget med yttranden, svar och bilagor läggs till protokollen.

– Förutom en ökad öppenhet skulle det samtidigt ge ett rättssäkert komihåg-system, menade Christina Örnebjär.

Annica Moberg (S) såg svårigheter i att tillmötesgå önskemålen:

– Vi strävar efter en öppenhet men måste samtidigt väga det mot arbetsinsatsen. Just nu saknas de tekniska lösningarna, men inom några år tror jag vi kommer ha tekniken med oss mycket bättre till att kunna erbjuda det som ni efterfrågar, sade Annica Moberg.

Hon påpekade också att vad gäller kommunfullmäktigemötena så webbsänds de, vilket är enklare att ta del av än protokoll. Men Christina Örnebjär ser en risk till att webbsändningarna försvinner, och förlitar sig mer på att de skriftliga protokollen finns kvar.

Kommunfullmäktige beslutade att på försök senast från april lägga ut kommunfullmäktiges kallelser, ärendebilagor och protokoll på kommunens hemsida kumla.se

Försöket ska utvärderas senast i januari 2015.

Mer läsning

Annons