Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieråd via mobilen

Välja gymnasieprogram via sms? Nej, det är inte möjligt än, men den som vill ha goda råd kan få det i mobilen.

Annons

Studie- och yrkesvägledningen i Kumla har ska under våren ge service till de 270 niondeklassare som ska välja gymnasieprogram. Senast 1 februari ska eleverna ha gjort ett första val.

Allt svårare val

Eva Claesson har arbetat i omkring femton år som studie- och yrkesvägledare på Kumlas högstadieskolor och ser ett mönster.

– Valet har blivit svårare och många skjuter upp det till de sista veckorna. Utbudet är så stort så det känns som att många upplever en informationströtthet, säger hon.

När man skjuter upp beslutet blir det inte sällan så att eleverna känner att de gjorde fel val och att man i högre grad än tidigare väljer om senare under terminen.

För att öka tillgängligheten lanserar studie- och yrkesvägledningen i Kumla en sms-tjänst dit man kan skicka enklare frågor och få svar.

– Vi har fått ett stort gensvar från eleverna. Det känns bra att möta dem på en arena där de känner sig hemma, säger Eva Claesson.

Sms-frågorna handlar till exempel om var man kan hitta specifika program eller vilken intagningspoäng ett program hade förra året.

För mer ingående rådgivning finns möjlighet att boka tid hos studie- och yrkesvägledningen.

– Men vi mobilen är vi alltid möjliga att nå och det är bra eftersom vi jobbar på tre skolor, säger Eva Claesson.

Förutom mobiltjänsten så har Eva och hennes kollega Anna Rosmark startat en blogg.

– Där kan vi ge lite mer information och ge svar på frågor som inte ryms på vår vanliga hemsida.

Men de elever som frågar om en viss skola är bra eller inte får inget svar av Eva Claesson.

– Nej, det kan vi som studievägledare inte svara på, säger Eva Claesson som anser att det är en bedömningssak och det blir en fråga för varje enskild elev att känna in.

Fotnot: Numret elever kan sms:a till är 070-55 81 978 och adressen till bloggen är http://evasochannasframtidsblogg.wordpress.com.

Mer läsning

Annons