Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Stark och snäll

Arrangemangsveckan ”Stark och snäll” har blivit en succé och återkommer nästa år.

Annons
Engagerade. På eftermiddagen i går arrangerades en föreläsning, workshop och minimässa i Folkets hus med olika arrangörer och organisationer som deltar i ”Stark och snällveckan”. Foto: Tove Svensson

I dag slutar ”Stark och snällveckan” i Kumla som arrangeras av flera föreningar, organisationer, studieförbund, kyrkor och Kumla kommun.

Syftet med veckan enligt arrangörerna är att lyfta fram vikten av att våga vara stark och snäll för att förbättra situationen för utsatta barn och ungdomar, påverka värderingar, attityder och förhållningssätt i samhället.

Under veckan har det arrangerats olika aktiviteter, föreläsningar, workshops och filmvisningar för både barn, ungdomar och vuxna.

Även Kumla kommuns skolor har varit involverade i veckan. Elever i årskurs sex har ritat förslag till en ”Stark och snällogotype” och elever i årskurs åtta på Vialundskolan har gjort egna kortfilmer på temat stark och snäll.

Initiativtagare till veckan är Lena Lindgren som tillsammans med Ulrika Svärd från föreningen ”Hela handen” började arbeta med projektet och sedan involverade alla medarrangörer.

– Jag fick idén efter ett föräldramöte om mobbning, säger Lena Lindgren.

Under ett år har arrangörsgruppen arbetat inför ”Stark och snällveckan”.

Enligt Lena Lindgren och Ulrika Svärd har veckan varit över förväntan.

– Det har gått så bra i veckan. Det har kommit mycket folk på flera aktiviteter. I dag, läs i går, hade vi trolleri och pyssel för barn i biblioteket. Det var fullsatt. Det har även varit stort intresse från andra orter som har hört av sig, säger Lena Lindgren.

– Jag hoppas det har såtts frön hos besökarna, säger Ulrika Svärd.

När veckan har tagit slut kommer arrangörsgruppen och alla medarrangörer att träffas för att summera veckan.

Redan nu har arbetet påbörjats med att arrangera en ny ”Stark- och snällvecka” nästa år.

– Vi har börjat skriva materialet. I år var första året och tanken är att en ny vecka arrangeras i november nästa år. Det här är ingen process som står stilla utan den pågår hela tiden, säger Lena Lindgren.

I dag, söndag, är sista dagen på ”Stark och snällveckan” och dagen inleds med en gudstjänst i Kumla kyrka med temat stark och snäll. Klockan 14 är det dockteater ”Fru katt och de andra i den röda ryggsäcken” med Helene Nevers på Kumla bibliotek. Claes Jenninger håller en föreläsning ”Mobbing finns överallt, men det går att stoppa den!” i Kumla församlingshem klockan 16.

”Stark och snällveckan” avslutas med en ljusmanifestationen ”Var inte rädd för mörkret, tänd ett ljus” klockan 18 i Kumla kyrka. På ljusmanifestationen blir det ljuständning, diktläsning och sång av kören Corona.

Vinnare. Den översta logotypen för ”Stark och snällveckan” vann i logotyptävlingen för elever i årskurs sex. Klass sex på Vialundskolan vann.
Förslag. Här är några av alla de förslag på logotyper till Stark och snäll-veckan som elever i Kumla kommuns olika skolor har ritat.

Mer läsning

Annons