Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få bostad via kommunen i Kumla

Anders Sundmark är hemlös och sover i källare och i väntrum. Han säger att han fått rådet av Kumla kommun att flytta till annan ort.

Annons

Anders Sundmark har varit utan bostad sedan i juni. Då vräktes han från sin lägenhet på Andréns väg som han hyrde av Kumlabostäder.

Han åkte ut efter att ha haft inneboende hos sig.

– Förra vintern tog jag in några uteliggare. Jag blev varnad av hyresvärden när det hände, men vad skulle jag göra, frågar sig Anders.

Så nu befinner han sig i samma situation som dem han försökte hjälpa för ett år sedan. Hittills har det funkat hjälpligt. Ibland har han sovit ute, i bland på toaletter i allmänna utrymmen och ibland inne på stationerna i Kumla och i Örebro.

– Men i Örebro händer det att väktarna kommer och kör bort mig. För inte länge sedan sa de åt mig att gå och lägga mig på en bänk på perrongen i stället. Hur man kan göra så?

Anders har sjukersättning sedan tio år och är alltså vad man tidigare kallade sjukpensionär.

– Då fick jag diagnosen att jag är manodepressiv. Dessutom har jag i omgångar behandlats för alkoholism, men nu är jag nykter.

Han har bett socialförvaltningen om plats på ett stödboende eller att få bo i andra hand i en lägenhet som socialen står för. Han har fått nej på grund av att han räknas som självförsörjande och att han borde kunna fixa en lägenhet själv. Men så lätt har det inte varit.

– Jag vill bara ha hjälp med en bostad. Jag har vänner som bor i några av de lägenheterna och de vet att det finns lediga, säger Anders.

Bemötandet på socialen är han inte speciellt nöjd med.

– Vid tre tillfällen har de frågat mig om jag inte har funderat på att flytta från Kumla.

Tudelat ansvar viktigt, menar enhetschefen

– Det finns nästan inga lägenheter i Kumla. Det är också viktigt att man sköter sig då fastighetsägarna har rätt att säga nej till andrahandskontrakten, säger Malin Lillhannus, enhetschef på ekonomi- och vuxenenheten på socialförvaltningen.

Att ansvaret är tudelat är något Malin Lillhannus poängterar. Man måste medverka aktivt och kommunen tittar på hur tidigare insatser skötts när man ska besluta om fler.

Har Anders Sundmark blivit ombedd att flytta?– Vi omber ingen att flytta. Jag tror det här kan vara taget ur sitt sammanhang. Eftersom det finns få lediga lägenheter i Kumla, kan det bli aktuellt att titta på andra orter. Precis som när man varit arbetslös en tid, kan man behöva flytta på sig.

– Så långt som till vinter och kallt kommer det inte gå, för vi har inte släppt den berörda. Det finns en planering i det enskilda ärendet.

Mer läsning

Annons