Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan öppen för samverkan

Från svenska kyrkans sida finns inga ”hard feelings” över att Kumla kommun vill ta över huvudansvaret för den öppna förskolan.

Annons

– Familjecentralen är ett jättespännande initiativ och vi är intresserade av samverkan, säger Lena Gunnarsson, enhetschef för barn och ungdom i svenska kyrkan.

Som NA skrev i gårdagens tidning vill Kumla kommun starta en familjecentral för alla familjer med barn i åldern 0-20 år. Samtidigt vill man då ta över huvudansvaret för den öppna förskola som ska finnas där.

Oppositionspartierna menar att kommunen därigenom stänger ute externa aktörers engagemang. Men Lena Gunnarsson, enhetschef för barn och ungdom i svenska kyrkan, delar inte den uppfattningen.

– Vi är positiva till samverkan. Att kommunen sedan vill ha huvudansvaret för sin verksamhet faller sig bara naturligt, på samma vis som vi även fortsättningsvis har ansvar för svenska kyrkans verksamhet, säger Lena Gunnarsson.

– Det viktiga för oss är att få finnas med. Det skulle kunna vara genom att vi har en diakon eller församlingspedagog på familjecentralen.

I dag bedriver svenska kyrkan öppen förskola i kyrkskolan i centrala Kumla, samt i Hardemo och Hällabrottet. Intresset från föräldrarnas sida att delta är stort. Lena Gunnarsson säger att det ännu är för tidigt att säga hur den verksamheten kommer att påverkas efter att familjecentralen öppnat.

– I Hardemo och Hällabrottet vill vi finnas kvar, så att de föräldrar som bor där får fortsatt nära till öppen förskola. Skulle det visa sig att deltagandet minskar vid kyrkskolan då familjecentralen finns som alternativ, skulle vi där istället kunna satsa mer på babyrytmik och andra aktiviteter som vi vet efterfrågas.

Representanter från svenska kyrkan kommer att finnas med på måndag kväll då familjecentralens utformning tas upp till diskussion i Kumlaby skolas matsal.

Mer läsning

Annons