Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svikna löften får elever skriva medborgarförslag

Efter flera år av tomma löften sätter eleverna på Lillhedens skola sitt hopp till sina medborgarförslag för att få sin skolgård nyasfalterad.

Annons
Sedan bygget av äldreboendet Bataljonen har eleverna på Lillhedens skola i Sannahed fått hålla tillgodo med en mindre skolgård. Trots löften om ny asfalt har inget hänt och nu har barnen skrivit medborgarförslag grundat på de brutna löftena.

Efter att år ut och år in ha mötts av oinfriade löften påtalar eleverna i tre medborgarförslag hur deras skolmiljö blivit försämrad sedan äldreboendet Bataljonen byggdes i Sannahed.

– Skolgården är ett ämne som ständigt återkommer på elevernas stormöten, bekräftar läraren Hanna Henriksen.

Det handlar om att äldreboendet inkräktat på en liten del av skolgården samt att den del som blev kvar där byggbodar och lagren av byggnadsmaterial ställdes upp är i dåligt skick.

– Det enda vi har kvar är en liten fyrkant med bra asfalt och den blir det ständigt bråk om. De tog biten med den bästa asfalten när de byggde Bataljonen, säger Rasmus Eriksson som går i fyran.

Det är han och kompisarna Sebastian Galvis, William Hjärterström, Simon Degerman och Tim Magnusson som ligger bakom ett av de tre medborgarförslagen.

I det påpekar de att de lovats ny asfalt på skolgården sedan tre år tillbaka, men att den fortfarande har farligt breda sprickor som det växer gräs i. Asfalten är så dålig att den är farlig att åka inlines och sparkcykel på, inte sällan händer det att någon elev skadar sig vid lekarna på skolgården.

– Varje gång vi har frågat om asfalten blir vi runtskickade till personer som hela tiden skyller ifrån sig. Det är dåligt när vuxna gör så, i skolan får vi ju lära oss att inte skylla på andra, säger Rasmus Eriksson och tittar lystet mot den släta asfalten på den nyanlagda vägen där skolgården tidigare låg.

Där får barnen inte vara trots att det nästan aldrig åker några bilar på den vägen.

Även en annan konstellation av Lillhedenelever tar upp skolgårdens dåliga asfalt i sitt medborgarförslag. Också de konstaterar att skicket är så dåligt att det ofta blir bråk om den lilla fyrkanten.

Tror ni att era medborgarförslag innebär att ni får ny asfalt?

– Nääää! De kommer bara att fortsätta att skylla ifrån sig, säger eleverna unisont.

Mer läsning

Annons