Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tålamod och egenodlade grönsaker räcker långt

Om man vill göra något finns det inga hinder. Eller undanflykter.
Elving Pettersson lever som han lär och har provat på det mesta under sitt 92-åriga liv.

Annons
Med historia som passion. Elving har många järn i elden och rycker in som allt-i-allo på Stenarbetsmuseet i Yxhult. Han går gärna runt i utställningshallarna och tittar på gipsmodellerna av gamla husutsmyckningar.Bild: Pia Gyllin

Grusgången framför den stora villan i Hällabrottet är prydligt krattad och blommorna är välskötta i rabatter och krukor. På baksidan breder ett stort grönsaksland, lika välskött som resten av trädgården, ut sig.

– Jag odlar alla grönsaker som jag behöver, förklarar Elving som bara handlar det han absolut måste i mataffären.

– De säger att det är så pass lite gift i maten att det inte är någon fara. Men om det är lite gift här och lite gift där så blir det mycket när man lägger ihop det. Inte undra på att folk blir sjuka och dör i förtid!

Elving hävdar att egenodlad, eller i nödfall affärsköpt ekologisk och även helst närproducerad, mat är nyckeln till ett långt liv.

– Sedan har jag ju bra gener. Mamma blev 102 år, berättar Elving som inte har några som helst planer på att sakta ner på tempot bara för att han blir äldre.

– En kan ju inte gå runt och vänta på att dö heller! Hur skulle det bli då? Jag samlar på mig massor med mat i min jordkällare som jag ska ha nästa år. Jag ska ingenstans.

Om en månad fyller han 92, men han känner sig absolut inte som det. Och när den energiske mannen berättar om sitt hektiska vardagsliv är det svårt att tro att han är född 1918. Förutom skötseln av det egna huset med tillhörande trädgård och grönsaksodling är han också en flitig bärplockare som syltar och saftar för brinnande livet. Dessutom sköter han gräsklippningen vid hembygdsgården, reparationsarbeten i hembygdsgårdens hus och är allt-i-allo på Stenarbetsmuseet.

Att prova nya saker och våga sig på det okända är inget som Elving ryggat för i sitt liv. Det han inte kunnat på förhand har han läst sig till eller tagit reda på genom andra kanaler. Som möbelsnickeriet till exempel. Trots att han aldrig gått någon utbildning har han både formgett och tillverkat bokskåp, skänkar och väggklockor. Bland annat.

Intresset för att arbeta med trä har alltid funnits och han började tillverka småmöbler som liten pojke i farfars snickarbod. Hela hemmet är fyllt av möbler som bär hans signatur. Varor från stora möbelvaruhus göre sig icke besvär här.

– Det är roligt när man gjort något med sina egna händer, ett riktigt gammeldags hantverk. Om en maskin gör en möbel blir det inte samma sak. Det är sådan skaparglädje att arbeta med trä.

Sedan Elving gick i pension har

han varit engagerad i hembygdsföreningen och har med sina kunskaper om trä blivit en viktig del i renoveringen av hembygdsgården.

– Det måste renoveras på rätt sätt så att det inte ändras för mycket. Det ska vara som det var förr. Vissa lister som vi skulle ha gick inte att köpa, så de fick jag hyvla för hand, berättar han.

Även Stenarbetsmuseet drar nytta av Elvings kunskaper. Han har bidragit med ett flertal maskiner som han lagat och fått fart på till utställningen i museet.

För att hinna med alla sina intressen och uppgifter gäller det att ha bra planering.

– Till exempel hinner jag inte laga mat varje dag, det skulle ta för mycket tid. Jag handlar en gång i veckan, sedan lagar jag mycket mat och fryser in matlådor. Då har jag till varje dag och hinner göra en massa annat istället. Man måste ju rationalisera!

Ett av de intressen som Elving tack vare god planering hunnit ta upp på senare år är läsning. I vintras läste han Bibeln från pärm till pärm.

– Jag är inte religiös, men jag tyckte att jag var tvungen att se vad det stod. Genom att läsa bildar jag mig min egen uppfattning. Man måste ha fakta innan man kan säga något i ett ämne.

Förutom läsningen pysslar Elving med att snida figurer när det blir en stund över. Tålamod verkar inte vara en bristvara hos denne man som en gång gav sig på att tillverka ett lås till det träskåp han just färdigställt. Givetvis fanns det färdiga lås att köpa, men han ville bara se om det gick att göra ett på egen hand. Det gjorde det.

– Men nu på sommaren hinner jag inte med så mycket mer än trädgården. Det växer bra i landet, men ogräset växer lika fort som grönsakerna. Det är bara att ge sig ut och rensa lite i dag med, konstaterar Elving leende och går ut till sina livgivande plantor.

Elving Pettersson

Bor: Villa i Hällabrottet sedan 65 år tillbaka.

Familj: En son och fyra barnbarn.

Född: 1918 i Hallsberg.

Gör: Det mesta i hantverksväg. Har tidigare arbetat med att göra tröskverk, bygga sommarstugor, arbeta på och sedemera driva Kumla nya lästfabrik och fram till pensionen arbeta med trycksaker på Lithells.

Det visste du inte om Elving: Fick sitt namn av att han är född som barn nummer elva i en syskonskara på 13.

Mer läsning

Annons