Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater i stället för gudstjänst

ÅBYTORP. Det blev ingen söndagsgudstjänst i Betania i Åbytorp i söndags. I stället höll Frasses allservice öppet från klockan elva.

Annons
Musik i teatern. Linda Fintling, till höger i bild, ledde de musikaliska inslagen som fanns med när Frasses allservice höll öppet.

Det handlar nu inte om en riktig fixarverkstad. Det drama som utspelades på kyrkscenen var förlagd till den fiktiva verkstaden betitlad Frasses allservice.

Frasse själv syntes dock inte till. I stället var det medarbetarna Kluriga Clary och Beda Bengtsson och journalisten Kajsa Qvist som fångade publikens uppmärksamhet.

Teater har man spelat i Betaniakyrkan länge nu. Det har varit påskdramer och söndagsskolelektionerna innehåller som regel en dramatisering.

Men för den här formen, där dramat ersatte gudstjänsten, var det premiär.

– Den här gången känns det som ett prov: Är folk sugna att gå på teater en söndagsförmiddag, säger Susanne Olofsson, en av upphovskvinnorna bakom föreställningen.

För alla åldrarJodå, dryga hundratalet åskådare var sugna. Längst fram i salen låg sittkuddar utlagda för barnen, som hängde med både i musikinslagen och dramat.

Susanne Olofsson är dock noga med att det inte bara rör sig om en barnföreställning.

– Vi vill göra en teater som passar alla åldrar, säger Susanne Olofsson.

Gårdagens tema för föreställningen var att alla är viktiga och värdefulla.

Ytterligare en teaterföreställning från Frasses Allservice är inbokad i höst. Den blir om en månad den 20 november. Därefter är det ännu osäkert hur det blir, men planer finns för fler föreställningar i vår.

– Vi får se vad publiken säger. Det kanske passar bättre på en lördag eller i samband med ett glasskafé, funderar Susanne Olofsson, alias Kluriga Clary.

Spridning i hela landetTeatern med ursprung i Betania i Åbytorp sprids över Sverige på olika sätt. Bland annat har Frasses allservice setts av tusentals barn som besökt Torpkonferensen. I stort sett samma gäng som stod på scen i söndags ligger också bakom ett material som används i kyrkornas söndagsskolor runt om i Sverige. I höst kommer bok nummer sju ut. De tidigare dramerna har utspelat sig dels på ett bibliotek och dels på en nyhetsredaktion.

Plats på scen. Erica Persson, Anna Hansen, Susanne Olofsson hade huvudrollerna när det bjöds på teater i stället för gudstjänst i Betania i Åbytorp.
Inte bara barn. Barnen satt på första raden, men upptågen som rollfigurerna Beda Bengtsson, Kluriga Clary och Kajsa Qvist bjöd på vände sig till alla åldrar.

Mer läsning

Annons