Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teoretiska program startar inte i höst

Det blir varken något teknikprogram eller estetprogram med rockprofil på JN-gymnasiet till hösten. Samhällsprogrammet är också ett osäkert kort.

Annons

I bästa fall blir det ett nytt gymnasieprogram till hösten. Det är resultatet när politikerna i gymnasienämnden utifrån de senaste omvalssiffrorna beslutat vilka program JN-gymnasiet ska ha.

Samhäll har liten chans

Av de 70 elever som sökt till gymnasiet har merparten valt något av skolans yrkesförberedande program. Alla de existerande programmen tuffar på som vanligt.

Vad gäller de studieförberedande program som erbjuds så finns det en liten chans att samhällsprogrammet startar.

Sex elever sökte samhällsprogrammet och om det går att samordna undervisningen med de övriga programmen på skolan kan de få börja på JN-gymnasiet.

Beslut på extra möte

– Men det är något som ska undersökas. Vi har ett extra nämndmöte 13 juni då vi fattar ett definitivt beslut om samhällsprogrammet, säger nämnden ordförande Stefan Svensson (S).

Däremot var intresset för lågt från eleverna beträffande estetprogrammet och teknikprogrammet.

Diskuterar framtiden

Vid det extra sammanträdet i juni kommer politikerna generellt diskutera gymnasiets vision och framtid. En framtidsfråga är om gymnasiet ska inrikta sig på att i stort sett bara erbjuda yrkesförberedande program.

Stefan Svensson ser egentligen inget problem med en sådan inriktning.

– Vi är bra på yrkesprogrammen och har bra resultat. Vi kanske ska koncentrera oss på att göra det vi är bra på ännu bättre, funderar han.

Låg utbildningsnivå

Oppositionens gruppledare Per Holms tankar går dock i andra banor. Med tanke på att Kumlabornas utbildningsnivå generellt sett är ganska låg tror han att det kan vara viktigt att erbjuda studieförberedande program på JN-gymnasiet.

Mer läsning

Annons