Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgänglighet i fokus på Kumlakalaset

I solgasset på torget genomfördes för första gången Kumlakalaset i lördags.

Annons
Bordtennsigeniet Örjan Kylevik berättade om livet som handikappad idrottsman på absolut toppnivå. Genom att ställa upp som föreläsare så sprängde han ytterligare en av sina gränser.

Kalaset som är en tillgänglighetsfestival har syftet att sätta fingret på de funktionshindrades situation i samhället.

Under de fem timmar som Kumlakalaset pågick kunde ingen som passerade torget i Kumla undgå att märka att det bor en hel del människor med varierande funktionshinder i kommunen.

Det var föreläsningar, musik, tävlingar, utfrågning av politiker och en avslutande teaterföreställning av Ronnie Larsson från Moomsteatern från Malmö – allt med fokus på hur det är att leva i kommunen med ett funktionshinder.

Mc-olycka

Sköllerstas bordtennisfantom – Örjan Kylevik – höll ett föredrag om de nya möjligheter som öppnats för honom. Efter en mc-olycka blev han rullstolsburen och hamnade av en slump inom idrotten.

Ett oplanerat vägval som lett honom ut i världen genom tre paralympiska spel i Sidney, Aten och Peking.

– Jag är ju egentligen inte en idrottskille, sa Kylevik som spelar bordtennis i division 4 för Pålsboda.

Rullstolsrace

Mest spektakulärt och publikfriande var annars bataljen mellan kommunens politiker. Via rullstolsrace, blindgång och en klurig frågesport blev partilagen manglade om sin handikappolitik.

Utfrågningen klarade de sex närvarande partierna – S, M, MP, FP, C och KD – utan politiska vurpor. Vurpade gjorde däremot Folkpartiets Linda Axäng när hon skulle forcera banan för rullstolsracet.

– Det gick bra, lite smuts på händerna bara. Det var svårare än jag anat att ta sig över en trottoarkant, sa hon efter att fått syna kullerstenen på torget.

Manglade politiker

När den kampen mellan partierna var över, var det dags att bli manglade om vad de gör för att Kumla ska bli en bättre kommun att leva i för personer med funktionshandikapp.

Bland de frågor som kom upp var om det nya badhuset kommer att ha könsneutrala omklädningsrum. Ibland förekommer det ju att ledsagarna är av olika kön.

På det svarade kommunalrådet Lennart Eriksson (S) att det sociala rådet fått dem att inse vikten av ett sådant omklädningsrum. Något som Eriksson tack vare det kunde ge ett jakande svar på.

Efter att partierna bombarderats med frågor kring tillgängligheten i kommunen avslutades utfrågningen med Lennart Erikssons ord:

– Om nu Kumla hamnat på en hedrande tredjeplats i landet när det gäller tillgängligheten, kan man ju undra hur det ser ut i andra kommuner.

Dramatik. Politikernas rullstolsrace blev en onödigt dramatisk tillställning, när Folkpartiets Linda Axäng svarade för Kumlakalasets enda politiska vurpa.
Frida Holmberg försöker skjuta till sig en t-tröja genom att pricka krysset på IFK Kumlas innebandymål.
Kumlakalasets sista program punkt var Roniie Larssons monolog om hur det är att leva med Aspegers syndrom. Han är anställd vid Moomsteatern i Malmö och pjäsen hette ”Det måste ju vara något som inte är fel”.

Mer läsning

Annons