Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppdag för sport i Kumlaby

I dagarna två kommer Kumlas elever på mellan- och högstadiet att få prova på så många sporter de bara orkar. På tisdagen inleddes idrottseventet vid Kumlabyskola för kommunens alla 3:or, 4:or och 5:or.

Annons
I bästa musketörsstil fick de som testade florettfäktning hos Wadköpings Fäktningsförening utropa

De 740 eleverna hade ett 20-tal sportstationer att välja på. Direkt efter invigningen av spontanidrottsplatsen växte köerna långa till de mest attraktiva sportgrenarna. Och stämningen var på topp och förväntansfull bland de uppradade eleverna.

– Det här är jättekul. Inte ens om det regnat hade jag bytt bort det här mot klassrummet och mattelektion, säger Alva Galmén.

Tillsammans med klasskompisarna Elin Mattsson, Elin Isacsson och Emilia Roth från Fylstaskolans 3:an har hon nyss hoppat längd. Nu är de på väg till bågskyttet. Helst skulle de vilja prova på bowling eller fäktning, men där är köerna fortfarande för långa.

Hos killarna verkar det vara speedway och amerikansk fotboll som är favoritsporterna.

Malcolm Öholm och Felix Löf testar reaktionstiden på kopplingen på de speedwaymotorcyklar som Kumlaindianerna ställt upp. Av de två klasskamraterna som går i femman på Stene skola är det Malcolm som är snabbast flest gånger. Men så har han också provat på speedway tidigare.

– I kväll hoppas jag att jag hinner ut till Sannahed efter min fotbollsträning för det är en spännande match för Indianerna, siar Malcolm och drar med sig Felix mot den amerikanska fotbollen.

Idrottsevent 2010 är ett samarrangemang mellan Kumla kommun, Örebro Läns Idrottsförbund och Idrottslyftet. Sammanlagt har ett drygt 20-tal idrottsföreningar ställt upp med redskap och instruktörer.

Idrottseventet är uppdelat på två dagar. Först ut på tisdagen var kommunens 740 mellanstadieelever och i dag är det de 1 000 eleverna från högstadiet som får välja och vraka bland sportutbudet.

Det enda som fått utgå från programmet är freerunningen, för där har instruktören blivit skadad. I stället har en cirkusskola tillkommit.

Vid förstahjälpen stationen sitter Ellen Modin, som går i femman på Hagaskolan, och blir omplåstrad. Kombinationen nya skor och orientering har resulterat i ett skavsår på ena foten.

– Hittills har det varit några skrubb- och skavsår att ta hand om, men till lunchen kommer nog getingarna hit, säger kolsköterskorna Vanja Luthman och Karin Axelsson.

De har laddat upp med plåster och fyllt medicinskåpet så att allergiska reaktioner av getingstick snabbt ska kunna hävas.

Koncentrationen är på topp när klasskamraterna Felix Löf och Malcolm Öholm mäter sin reaktionsförmåga på Kumlaindianernas speedwaycyklar.
Ninni Gyllberg i Kumlabyskolans 4-5:a fick experttips av Kjell Fredriksson i Järnvägens Bågskytteförening. - Bågskytte var både svårt och kul. Nu ska jag prova golf, sa Ninni som tränar simning två gånger i veckan.
På spontanidrottsplatsen, vars invigning inledde idrottseventet i Kumlaby, avgjordes många heta basketmatcher under dagen. Under de två dagarna eventet pågår kommer 1 740 av Kumlas elever att få prova på så många sporter de orkar.
Vid BK Mercis station kunde barnen välja mellan riktiga klot eller att bowla digitalt. Adam Lukacs och Wilma Olsson i Kumlabyskolas 4-5:a valde det riktiga klotet. - Jag tror vi fick ner åtta-nio käglor tillsammans, sa de och vandrade vidare mot fäktningen.l
Två meter och femtio centimeter. Det blev bästa resultat när Emilia Roth provade spänsten i längd. Tillsammans med kompisarna Elin Mattsson, Alva Galmén och Elin Isacsson började hon att gå tipspromenaden. - Sista frågan var svår , men vi chansade på att 10 000 meter är 25 varv runt löparbanan, säger Emilia.
I bästa musketörsstil fick de som testade florettfäktning hos Wadköpings Fäktningsförening utropa

Mer läsning

Annons