Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrt i kranarna i Ekeby

Prick klockan två på tisdagen stängde arbetsledaren Anders Andersson av vattenförsörjningen till Ekeby.

Annons
Mathias Olsson i schaktgropen dirigerade grävmaskinisten Ove Åhman i jakten på den felande länken på huvudvattenledningen i Ekeby. Det fick ske med försiktighet då de fanns en serviceledning påkopplad i närheten av skadan på huvudledningen.

Det var sedan en läcka på huvudvattenledningen upptäckts som cirka 110–120 hushåll i Ekeby och Frommesta fick klara sig utan vatten en bit in på tisdagskvällen. Driftsledningen på tekniska kontoret beräknade att vattnet åter skulle vara tillbaka vid niotiden på kvällen.

För att de boende inte skulle vara helt utan dricksvatten hade kommunen kört fram en tankvagn till Ekeby skola. Men det visade sig inte vara någon större rusning till tankvagnen timmen efter att vattnet stängts av.

Kylen full av vatten

Tidig information om reparationsarbetet hade säkert fått fler Ekebybor att handla som Johnny Svensson.

– Jag har hela kylen full med vatten som jag tappade upp i går kväll. Det är säkert trettio liter.

Läckan strax söder om kyrkan i Ekeby visade sig bero på att limningen av en skarv på pvc-ledningen släppt.

Vattenläckan visade sig senare vara två,. Ytterligare en läcka upptäcktes vid en pumpstation i Ekeby, men den kommer endast att beröra ett fåtal hushåll. Den ska lagas under onsdagen.

Sedan återstår minst en vecka att koka sitt dricksvatten för Ekebyborna. Innan det är fritt fram att ta drickvatten direkt ur kranen ska kommunen ha fått tre godkända vattenprover.

Läckan i Ekeby var den andra på kort tid i Kumla kommun. I söndags var det fritt fram att dricka vatten direkt från kranen för Åbytorpsborna efter att ha haft en större läcka.

Mer läsning

Annons