Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten framme vid riksgränsen

Torsten Furberg gav sig av på sitt livs äventyr och cyklade de 160 milen upp till riksgränsen. Avfärden skedde i midsommartid. Nu är han framme.

Annons
Torsten Furberg.

Hur har resan gått?

– Tack bara bra. Enda missödet var att jag drabbades av magsjuka i Näsåker där jag därför blev liggandes kvar i tre dagar. Det måste ha berott på att jag gjorde misstaget att sova min enda natt inomhus där!

Du skrev en preliminär cykelväg innan du gav dig av. Följde du den?

– Ja, nästan helt till punkt och pricka, med endast några få avstickare. Jag cyklade mellan 8 och 10 mil varje dag. Mot slutet cyklade jag tio dagar i rad för att ta igen de dagar jag förlorade under magsjukan. Det var lite kämpigt. Men jag ville komma upp till utsatt dag då min fru och bekanta kom upp till stugan i Kiruna som vi hyrt.

Hade du vädergudarna på din sida?

– Ja, det har varit förhållandvis bra väder. Jag har inte behövt vare sig sätta upp eller ta ner mitt tält i regn en enda gång, så det får jag vara nöjd med.

Vilket är ditt finaste minne från resan?

– Alla de människor jag mött på vägen. En pizzabagare i Sundsvall laddade både min mobil, fyllde mina vattenflaskor och visade mig vägen genom staden. Jag hade även flera längre samtal med cyklister som gjorde min resa fast omvänd och var på väg ner genom landet till Smygehuk.

Och finaste platsen?

– Svårt att svara på, alla platser har sin speciella tjusning. Men jag tycker fortsatt att min egen hemtrakt kring Näsåker är väldigt vacker.

Har du något råd till den som funderar på att ge sig av på ett liknande cykeläventyr?

– Att ha fritt med tid, och ingen bestämd dag för framkomsten, för att undvika stress. Jag tyckte jag hade tagit till rejält med tid, men sedan sprack tidsschemat ändå.

Tog du med den där gamla radion som jag fotograferade hemma hos dig..?

– Nej du, den fick inte plats. Jag har varit helt utan kontakt med omvärlden under resan.

Blir det fler liknande äventyr?

– Nej, det tror jag inte. Det här var en gammal dröm som jag uppfyllde. Och nu när jag gjort det känner jag mig nöjd och mätt på den upplevelsen.

Mer läsning

Annons