Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsfest med"Öppen trädgård"

Trädgården på Ängatorp stod öppen för allmänheten i går. Folk picknickade, fascinerades och berömde makarna Nåresjös innerliga arbete.

Annons

Bilar stod parkerade en bra bit längs med grusvägen som leder fram till Ängatorp i Hardemo. Det var bara till att parkera längst bak i ledet och promenera för att nå fram till Tommy och Agneta Nåresjös 10 000 kvadratmeter stora trädgård.

Runt dammen och i de snirkliga gångarna omgivna av blomsterhav hördes utspridda betraktelser: ”vilka blad!”, ”den här gillar jag” och ”vad är det här för någonting?”.

De varierande blomdofterna blandades med doften av nygräddade våfflor som såldes till sugna gäster. Men mor och dotter, Birgitta och Karin Karlsson, hade i stället med sig egen picknick. De slog sig ner på en liten bänk där de drack sitt kaffe och åt sina kanelbullar.

– Det är kutym, man tar med sig egen fika när det är Öppen trädgård, sa Karin.

Inspiration och idéer

Trädgårdsintresset delar de och genom att besöka och inspektera andras verk får de inspiration och nya idéer till de egna trädgårdarna.

– Jag gillar blandningen här, att de har barrväxter ihop med sommarväxter. Det är en fantastisk blandning utan att det blir rörigt, sa Birgitta och konstaterade glatt att Nåresjös inte följer planteringsråden i trädgårdstidningarna.

I går var det i stället Agneta Nåresjö som själv stod för råden. I den tillfälliga försäljningsavdelningen stod män, men främst kvinnor, på rad för att fråga både det ena och andra om växtnäring, blomfärger och så vidare. Men Agneta trivdes, hon gillar att hålla trädgården öppen och har gjort så i tolv år.

Nya möhligheter

Agneta och Tommy flyttade till huset 1994. Tommy var förtidspensionär efter en arbetsplatsolycka och när alltför fysiska fritidsaktiviteter inte längre var möjliga var paret tvunget att hitta nya möjligheter.

– Maken behövde en livlina och det var rekreation för mig som alltid har haft ett tufft jobb, sa Agneta.

Efter att ha flyttat in i ett hus med en trädgård utan växter, och omringat av havreåkrar, påbörjade de arbetet med att bygga upp sin egen personliga trädgård.

Nu för tiden spenderar de båda många timmar i trädgården och att det tar rejält med tid att sköta salix- och havtornsodlingen, rosorna och örtgården är ingen överdrift.

– Men jag har bestämt mig för att leva livet två gånger. Då har dygnet 48 timmar, sa Agneta med en axelryckning.

Agneta och Tommy odlar också bär, frukt och grönsaker – men inte mer än de kan ta vara på. Havtornen hoppas de ska leverera fem, sex kilo c-vitaminrika bär och av ringblommorna gör Agneta salva. Och något hon gärna visar upp och är extra stolt över just nu är bikuporna. De gula italienska bina är hennes små älsklingar.

– De är så snälla. Alla tror att de har temperament, men det har de inte.

Mer läsning

Annons