Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsmästar'n bjuder på äppelfest

Just nu sprider sig en underbar doft från Kamelia-rummet till de övriga delarna av Sjöparkens växthus.

Annons

Kumla. Sedan förra helgen bjuder växthusens trädgårdsmästare Kerstin Gustafsson på äppelfest i det kyrkfika rummet. Där råder en närmast sakral stillhet med äpplet i centrum. En stämning som förstärks i form, färg och doft.

– Jag ville få till en enklare utställning nu under hösten. Eftersom jag är en äppelfantast blev det så här, säger hon.

Kanske är utställningen ett kvitto på att det enkla också är det vackra. Nästan ett 40-tal äppelsorter ligger dekorativt utplacerade i det som vanligtvis endast är en olivlund.

Äppelsorterna i utställningen är skänkta av Julita gård samt äppelodlande Kumlabor, och sista chansen att se dem är på söndag.

Att hon fastnade för en äppelutställning är ingen tillfällighet. För det första är det en frukt som hör hösten till. För det andra var hennes tidigare arbetsplats genbanken på Alntorps ö i Norasjön – med ett 70-tal äppelsorter med fokus på Bergslagens pomologiska arv.

Tanken är att visa upp svenskodlade äpplen samt ge äppelträdsägare chansen att få veta vad det är för sorter de har i sina trädgårdar.

Där kan besökarna se sorter som rött järnäpple, som blir ätbart först till midsommar året efter att de skördats. Eller varför inte maglemer som även äppelallergiker kan mumsa i sig.

Söndag är sista chansen att se utställningen.

Liten tröst. För Ingvar Flodén och Kristina Sveno-Flodén blev äppelutställning på Sjöparkens växthus en liten tröst för årets missade äppelmarknad i Kivik. Det för dagen oätliga rött järnäpple som blir ätbart till midsommar fångade deras intresse. Foto: Göran Kempe
Äpplet i centrum. Utställningen visar inte bara äpplen utan även hur de ska beskäras, förvaras och förädlas.
Gudomligt gott. – Känn doften, det finns inget äpple som Signe Tillisch, säger Lena Torgén och suger in aromen.
Allergifri. Maglemer är äpplet för allergiker att ta till sig. Det kan de flesta äppelallergiker äta.

Mer läsning

Annons