Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränar ihop i satsning mot toppen

I helgen var det full fart på Brukshundsklubben i Kumla. 13 ekipage, som alla vill utvecklas inom sina tävlingsgrenar, träffades för att träna och lära av varandra.

Annons
Lek. En svårighet för schäfern Akjas Nysta är att gå genom grupper med okända människor, men på övning med matte Pia Järnkvist går det bra. Belöningen är en lekstund.

- Stanna, säger matte Ann-Sofie Johansson till den engelska springer spanieln Daisy, och ställer sig en bit bort.

Den fyraåriga tiken stannar lydigt kvar. Uppmärksamt fortsätter hon följa mattes minsta befallning, och både sätter sig, lägger sig och ställer sig upp igen, utan att röra sig framåt. Snart kommer Ann-Sofie tillbaka och Daisy får en godisbit och beröm som belöning.

Ann-Sofie och Daisy tävlar i grenen lydnad, som var en av två tävlingsgrenar som tränades på Kumla brukshundsklubb i helgen.

- Det här är en satsning mot SM i bruks och lydnad som Svenska Brukshundsklubben Närkedistriktet anordnar, berättar ordförande Emelie Hörman.

Själv är hon med i Hallsbergs brukshundsklubb, men i gruppen finns medlemmar från Örebro, Hallsberg, Kopparberg, Lindesberg och Degerfors. Totalt 14 ekipage, men 13 deltog i helgen. Den första träffen var i Kopparberg i höstas.

- Tanken är att deltagarna ska få chansen att träffa andra ekipage för att utbyta idéer och erfarenheter.

Deltagarna har ansökt att få delta och är redan tidigare på hög nivå. Gemensamt är att de satsar på att så småningom komma med i SM i respektive gren.

- Ett krav har också varit att de ska vara aktiva inom sina föreningar. Att de själva är till exempel instruktörer, tävlingsledare eller funktionärer, säger Emelie.

För hunden Flisan, en welsh corgie cardigan, är det lydnad som gäller. Hon tävlade tillsammans med matte Maria Lindgren från Degerfors första gången i höstas.

- Hon har lite korta ben, så hon blir hämmad om hon ska springa i skogen, säger Maria med ett leende.

De tränar hopp-apport, vilket innebär att Flisan ska plocka upp ett föremål och sedan hoppa över ett hinder på mattes kommando.

- Det går lite långsamt, säger Maria och vänder sig till instruktör Fredrik Högström.

- Om du forsätter uppmuntra så att hon gör rätt, kommer tempot att öka också, lugnar Fredrik.

Efter den här helgen ska satsningen utvärderas. Till hösten är det tänkt att bli nya träffar efter en ny ansökningsomgång.

Lydig. Med full koncentration lyder hunden Daisy matte Ann-Sofie Johanssons minsta vink.

Mer läsning

Annons