Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt vid leverans till stormarknaden

Det är trångt vid Ica Maxis lastkaj i Kumla. Så har det ”alltid” varit, men nu är saken ett ärende för Arbetsmiljöverket.

Annons

Redan för sex år sedan hade Arbetsmiljöverket synpunkter på situationen vid Icas lastkaj. Det handlar framför allt om arbetsmiljön för chaufförerna som levererar varor till butiken. Arbetsmiljöverket vill att det ska vidtas åtgärder så att de inte riskerar att köra på någon förbipasserande fotgängare.

– Vid ett nytt tillsynsbesök i augusti uttryckte Arbetsmiljöverkets oro för det, säger Patrik Persson, vice vd på Ica Maxi.

Lastkajen vid Icas stormarknad ändrades inte i nämnvärd omfattning när butiken växlade upp från en mindre Kvantum till en större Maxibutik för åtta år sedan. Två år senare gjorde arbetsmiljöverket en inspektion och hade då synpunkter på varumottagningen.

De synpunkterna kvarstår

. ”Varumottaget är för litet i förhållande till den varumängd som levereras till butiken” heter det i Arbetsmiljöverkets rapport från augustibesöket.

Förare har enligt arbetsmiljöverkets rapport vittnat om att de upplever sin arbetssituation stressande när de tvingas backa in mot lastkajen samtidigt som de ska hålla koll på förbipasserande fotgängare och bilister. Det är inte heller sällan de behöver backa in och köra fram flera gånger för att komma rätt i det trånga utrymmet.

Det är inte bara Ica som använder utrymmet utan även transporter till Systembolagets butik i Kumla använder samma infart. Arbetsmiljöverkets ärende rör dock endast Ica.

Patrik Persson säger att ett sätt att lösa problemet hade varit att låta mer av leveranserna ske nattetid.

– Men i och med att det är många boende i kvarteret så är inte det ett alternativ.

I kontakt med Kumla kommun har nu Patrik Persson presenterat några förslag på hur trafiksituationen skulle kunna lösas. Det mest genomgripande förslaget är att stänga av Sveavägen för biltrafik strax bortom Patricias pizzeria.

I november blir det ett nytt möte mellan Arbetsmiljöverket, Ica och kommunen, närmare bestämt tekniska kontoret.

– Det vi har gjort hittills är att göra ett utkast på hur situationen skulle kunna lösas. Innan vi gör mer vill vi veta om Arbetsmiljöverket anser att det är en framkomlig väg, säger Per Halldin, teknisk chef på Kumla kommun.

Även Transportarbetarförbundet, som är förarnas fackförbund, ska få lämna synpunkter innan det är dags att förändra gatubilden.

Flera fastighetsägare är berörda. Än så länge har de inte kontaktats.

Vem som ska stå för kostnaderna för de ombyggnationer som nu finns på skisstadiet är ännu oklart. Det blir en senare fråga att lösa.

Mer läsning

Annons