Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre "enpartikommuner" i Sydnärke

I över 40 år har kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, Kumla och Laxå varit en socialdemokrat.

Annons

SYDNÄRKE. Tidningen Dagens samhälle kallar dem för enpartikommuner, de 71 kommuner i landet som haft samma partiföreträdare på ordförandestolen i kommunstyrelsen i mer än fyrtio år.

I Hallsberg, Kumla och Laxå har medborgarna för vana att se rött i valbåset.

– Man måste se det här ur ett historiskt perspektiv och se hur partiväsendet i Sverige växte fram, säger Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Det speglar hur samhället såg ut vid förra sekelskiftet. Med arbetare, små självägande bönder, småföretagare och godsägare eller industriägare. Rösten tillföll i huvudsak det parti som var kopplat till ens egen socioekonomiska grupp.

– Socialdemokratin växte fram på industriorter, som till exempel Västerås och Ludvika, och det gäller även för Hallsberg, Kumla och Laxå.

Stabiliteten på kommunstyrelsens ordförandestol hör inte bara ihop med ren klassröstning utan enligt Lindberg också med tradition.

– Även om man själv inte längre är arbetare, utan kanske är lärare eller sjuksköterska, så fortsätter man i hög grad att rösta som släkten gjort.

Det sammantaget gör att väljarna är trögrörliga. Men Lindberg ser att på de orter där det skett förändringar, är det nästan säkert kopplat till förändringar i ”jobbutbudet”.

– På orter som har haft stora förändringar, så kan det här rubbas, till exempel om industrijobb försvinner och ersätts av andra typer av jobb.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons