Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre polisanmälsefter körkortsfusket

Förarprövarens egen son, vd:n, arbetskamrater och ett tiotal personer som varken Trafikcenter eller Komvux känner till har fått körkort. Nu polisanmäler Transportstyrelsen tre av de ansvariga.

Annons
Nu ska Transportstyrelsen öka tillsynen av alla kommunala yrkesförarutbildningar.

– Det här är det mest utbredda fusk jag har varit med om, säger Nils-Gunnar Eriksson på Transportstyrelsen, som gjort utredningen om de kommunala körkortsutbildningarna i Kumla och Hallsberg.

Transportstyrelsen polisanmäler den före detta förarprövaren, Trafikcenters vd Christer Svensson samt Rolf Östman, före detta rektor för komvux i Kumla. Detta efter en omfattande utredning som sträcker sig från juli 2008 till juli 2010, och enstaka händelser före 2008.

–  Personer har fått körkort på felaktiga grunder och nu vill vi att polisen utreder om brott kan ha begåtts, i första hand tjänstefel, säger Björn Strandh på Transportstyrelsen, chef för sektion tillsyn Syd.

Transportstyrelsen vill dessutom få utrett om det därmed även vid komvux i Kumla och Trafikcenter ”utförts eventuella brottsliga handlingar”.

– Det här är ett av de större utredningsärenden vi har haft sedan Transportstyrelsen bildades 2009. Följden blir att vi nu gör en intensifierad tillsyn av kommunala yrkesförarutbildningar i hela landet.

Utnyttjat sin ställningUtredningen visar bland annat att förarprövaren godkänt ett 30-tal elever för körkort, som mest upp till sju månader innan eleven haft godkända betyg. Ett 20-tal personer har godkänts för körkort utan att ens ha varit antagna på komvux eller utan att skolan överhuvudtaget har känt till dem.

Under knappt ett år har förarprövaren godkänt 125 körkort och yrkeskompetensbevis för totalt 74 personer. Det är för många, menar Transportstyrelsen, för att förarprövaren ska ha hunnit vara tillräckligt delaktig i undervisningen.

– Ärendet har varit mycket svårutrett och långdraget eftersom det hela tiden framkommit nya uppgifter. Man vet ju aldrig, men nu hoppas vi att vi har vänt på alla stenar, fortsätter Nils-Gunnar Eriksson.

Känt till en del

Transportstyrelsen har känt till en del av det NA skrivit om men inte allt.

– Allt har varit korrekt. Det vi inte visste och hunnit kontrollera själva har vi sedan dess jobbat för att kunna bekräfta.

Det allvarliga, betonar han, är att det nu är säkerställt att det finns ett antal personer som har körkort för tung trafik, utan att någon vet vilka kunskaper de har.

– Det kan förstås vara förödande ur ett trafiksäkerhetsperspektiv om personer utan rätt kunskaper framför 60 ton tunga fordon på allmän väg. Det säger sig ju självt.

Läs mer: Förarprövaren: "Vd var inskriven på Komvux, men det har fallit bort."

Tipsa oss!

Vet du mer - mejla granskningsgruppen [email protected]

Trafikcenter

NA granskade verksamheten på Trafikcenter under våren.

Trafikcenter ägs av Länstrafiken i Örebro län.

Här utbildas elever på gymnasiet och komvux till yrkesförare och får körkort för tung trafik som buss och lastbil.

Mer läsning

Annons