Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två förluster och en oavgjord

Två förluster och en oavgjord blev resultatet för Kumla kommun när Förvaltningsrätten avkunnade dom i tre fall där friskolor överklagat kommunens bidragsnivåer.

Annons

Bakgrunden är den att Kumla kommun satte en prislapp på sina egna gymnasieutbildningar den 18 januari 2010 – övriga utbildningar skulle följa den gällande riksprislistan. Samtidigt väntade Kumla kommun på prislappen på utbildningarna från kommunens samarbetspartners Örebro kommun och Sydnärkes Utbildningsförbund (Suf). Den 2 februari justerade Kumla sin prislista sedan Örebro kommun kommit in med sina prislappar och den 16 mars var Suf klara med sina priser. Då skickade Kumla kommun ut en tredje reviderad prislista, med betydligt lägre priser. De priser som Kumla och dess samarbetspartners sätter på sina egna utbildningar blir också grund för bidragen till friskolorna.

Det beslutet har Ultra Education som driver John Bauer-gymnasierna, Lillerudsgymnasiet samt Thoréngruppen som driver Thoréns Business school överklagat till Förvaltningsrätten.

I samtliga fall anser rätten att Kumla kommun missat att lägga in en brasklapp i sitt beslut från den 18 januari i väntan på att samarbetsparterna kommit in med sina prislappar.

Därför går rätten på Ultra Educations linje och dömer Kumla kommun att ge bidrag enligt riksprislistan i den nivå som förelåg när Kumla kommun fattade sitt första beslut den 18 januari.

Även när det gäller prislappen på naturbruksutbildningar stöter Kumla kommun på patrull i Förvaltningsrätten. Rätten konstaterar att Lillerudsgymnasiet har rätt till de 142 600 kronorna enligt riksprislistan som gällde när Kumla kommun lämnade sitt första beslut. Dessutom har skolan rätt till sex procent i momsersättning på den summan – totalt 151 156 kronor. Att priset senare justerades ner till 123 215 kronor vill rätten bortse ifrån då Kumla kommun inte redovisat några godtagbara skäl till sänkningen.

Förvaltningsrättens dom i överklagandet från Thoréngruppen är närmast att betrakta som ett oavgjort resultat. Friskolan ville att rätten skulle riva upp Kumla kommuns beslut, men fick inte gehör på den punkten. Däremot anser rätten att det även här är beslutet taget den 18 januari som ska gälla för nivån på bidragen till Thoréngruppen.

Förvaltningsrättens domar kan överklagas till Kammarrätten.

G

Mer läsning

Annons