Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två trogna nattvandrare

Julinatt i Kumla centrum. För många ett tillfälle till fest och uteliv. Sebastian Steckl och Lars Carlsson har tagit på sig en annan uppgift: att finnas till hands när något går överstyr. NA följde med under ett av deras nattpass.

Annons
Robin Larsson blir glad då han träffar på Sebastian, som han beskriver som en god kamrat ute i natten.

Kl 22.10Kaffe och kakor står framdukat inne i Pingstkyrkans lokal Tryckeriet. Här börjar Sebastian Steckl och Lars Carlsson sina nattvandringskvällar.

De är ute minst en gång i månaden, antingen fredag eller lördag kväll. Nu under sommaren har det blivit en kväll i stort sett varje helg.

– Vi behövs, helt klart. Och vi behöver bli fler. Jag har nattvandrat i ett par års tid. Och under den tiden har det istället tyvärr blivit allt färre vuxna synliga på stan, säger Lars.

– Från kommunen sida säger de att det finns ordentligt med nattvandrare, men vi ser dem knappt aldrig. Särskilt inte mot slutet av nätterna då det är som mest ungdomar ute och då det kan bli stökigt efter att discot stänger, säger Sebastian.

För egna pengar har han köpt in en första-hjälpen-väska med förband, plåster, sax och andra saker. Han bär också ett bälte med flera ficklampor och annan utrustning.

– Det är inte ofta det hänt att vi behövt plåstra om någon, men händer det något så finns i alla fall tillgången till det, säger Sebastian.

Samarbetet med polisen beskriver de som mycket bra. De tillkallar polisen i de fall där ett brott har begåtts. Som den gången då de fann en nedslagen kille på Kumla torg som skadat nyckelbenet så illa att han hade svårt att röra sig.

Kl 22.40Avfärd i Lars bil. Samtidigt börjar regnet falla. De ungdomar som tidigare befunnit sig på gatorna försvinner för att söka skydd.

– Nu känns det ju meningslöst att ha dig med, om det regnar slutar vi tidigt, säger Sebastian lite uppgivet.

Kl 22.50Regnet upphör lika fort som det började. Nere vid Kumla sjöpark, som blivit en av de nya platserna för ungdomar att hänga på under kvällar och nätter, är det öde. Färden går vidare till ett lika lugnt Hällabrottet. Sebastian lyser med ficklampan genom bilfönstret ute vid Söderhavet och Nordsjön. Vid grillplatserna där samlas ibland ungdomar, men inte ikväll.

Kl 23.10Röster hörs ute i mörkret vid Säbylundsjön, som också det tillhör de platser som Lars och Sebastian besöker. Fyra ungdomar sitter på en picknickfilt, drickandes ur brukar av diverse slag. De säger att de kommer från Örebro, att de grillat men släckt elden då regnet började falla. Efter ett kort samtal önskar nattpatrullen dem en fortsatt lugn kväll.

Kl 23.45Kumla torg. Folk börjar droppa av från restaurang Maistro som ska stänga om en kvart. Vi går Köpmangatan bort, gör en lov förbi Aktivitetshuset och ICA Maxi, sedan tillbaka till torget.

– Du är bäst, det vet du! vrålar en kille till en tjej långt bort samtidigt som han tar ett vingligt snedsteg.

– Nu tar vi en paus och dricker kaffe, säger Lars.

Efter att Maistro stängt finns inte längre några vuxna synliga på Kumla torg.

Kl 01.40En yngling kissar i buskarna utanför ICA Maxis entré. Tre berusade ungdomar i yngre tonåren sitter på marken i gångtunneln under järnvägen. Sebastian och Lars möter upp och vi beger oss till baksidan av Stationshotellet för att finnas där då discot vid G-Spot är slut.

Kl 02.00– På G-spot är det 18-års gräns och de som är där tillhör alltså egentligen inte den kategori vi främst ska vända oss till. Men jag vill inte sätta någon övre åldersgräns till att vara medmänniska, säger Sebastian och får medhåll av Lars.

Festglada människor kommer ut från G-Spot. Vi har skymtat en polispatrull tidigare under kvällen. De brukar finns på plats även här vid denna tid, men så inte i kväll. De flesta ignorerar oss, men några kommer fram och hälsar på Sebastian.

Robin Larsson säger att han haft en bra kväll. Nu blir det troligtvis att han och några kompisar ska hem till honom för att dricka ett par sista öl. Han ger Sebastian flera björnkramar och upprepar berömmande ord.

– Steckl finns alltid på plats, som en skyddsängel! Jag lovar, det spelar ingen roll var jag befinner mig i Kumla, Steckl dyker alltid upp. Han är en verkligt bra människa, säger Robin.

Sebastian blir glad. Han säger efteråt att Robin är nyss fyllda 18 år, att han tillhör en av dem som nattpatrullen följt en längre tid och att berömmet är ett facit på att de lyckats med sin uppgift.

Den här gången blev det ett lugnt avslut på natten utanför G-Spot.

Kl 02.38– Kring skolor är det vanligt att ungdomar uppehåller sig, säger Lars när vi går ett varv runt Kumlaby skola och dess närområde. Denna kväll är dock platsen öde.

– Det har varit en ovanligt lugn kväll, särskilt för att vara en utbetalningshelg och på sommaren, konstaterar Sebastian.

På hela kvällen och natten har vi inte sett till en enda annan vuxen människa ute på gatorna. Ingen förälder, ingen hundägare som rastar sin hund, ingen annan nattpatrull.

– Så brukar det vara. Och det är ju därför vi ser vikten av att vi finns här, säger Sebastian.

– Och som sagt, vi vill gärna att fler kommer med oss, säger Lars.

Den som vill komma i kontakt med nattvandrarna gör det på tele 072- 1913561 eller på [email protected]

Fotnot: Ett annat initiativ för att finnas till hands för ungdomar nattetid är svenska kyrkans så kallade Bullkyrka. Varje fredag kväll finns de i Maxihörnet vid Kumla torg, där den som är ute på stan bjuds på hembakta bullar och smörgås.

Mer läsning

Annons