Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterska sägs upp från Kungsgården

Kommunen ”lägger ner vapnen” i arbetsdomstolen, men säger upp en av de tre undersköterskorna på Kungsgården. Hon får 32 månadslöner.

Annons

Kumla kommun medger att deras dokumentation av missförhållandena var bristfällig, men säger trots allt upp kvinnan.

NA kunde tidigare i veckan berätta att en av de tre undersköterskor som sades upp från sitt arbete på äldreboendet Kungsgården förra hösten får ett skadestånd på 120 000 kronor. Det sker efter att kommunen fått rådet att inte ta strid om hennes uppsägning i arbetsdomstolen.

– Vi ansåg att vi inte kunde driva saken vidare, säger kommunens personalchef Ulla Lundholm.

Kvinnan har, liksom sina två kollegor, genom sitt fackförbund, bestridit att Kumla kommun hade laglig grund att säga upp henne. Eftersom de anmärkningar om kränkande behandling, som kommunen hävdar framförts, inte har dokumenterats så saknas det formella skäl att säga upp kvinnan.

– Cheferna har gjort fel, säger Lennart Eriksson, kommunstyrelsen.

Han säger att han försäkrat sig om att de bristande rutinerna har skärpts och rapporter av avvikelser nu sker enligt reglerna.

För Lennart Eriksson och kommunens personalchef Ulla Lundholm handlar det dock om administrativa brister. Att de tre undersköterskorna faktiskt skulle vara oskyldiga till det de anklagas för tror de inte.

– Det är så grova anklagelser, vi tror på våra vittnen. Jag ansåg att det som beskrevs var brottslig handlingar och jag polisanmälde det, säger Lennart Eriksson.

Åklagaren kom dock fram till att det inte gick att styrka brott och förundersökningen lades därför ner.

Vad gäller de två andra kvinnorna så kommer deras uppsägningar att prövas av arbetsdomstolen vid en förhandling i februari.

Mer läsning

Annons