Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott oroar Lärarförbundet

Lärarförbundet oroas av barn- och utbildningsnämndens stora underskott och aviseringar om besparingar.
– Skulden ligger inte på lärarpersonalen utan på ansvariga politiker som underbudgeterar, men det blir ändå lärarna som får ut för det, säger ordförande Per Hellström.

Annons

NA skrev i gårdagens tidning om att barn- och utbildningsnämnden just nu har ett underskott på mer än åtta miljoner.

Per Hellström suckar och säger att det är samma sak år efter år- att budgeten inte hålls och att verksamheten påläggs nya besparingar.

– Under förra året följde vi ekonomin i samverkan varje månad. Vi visste tidigt att vi låg back en miljon, i november 3-4 miljoner.

– Nu får vi höra att underskottet är åtta miljoner, samtidigt som enheterna i stort hållit budget. Hur går det ihop?

Till fredagens samverkansmöte har Lärarförbundet begärt en ekonomisk redovisning för varje enhet. De vill också ha en förklaring till underskottet.

Mycket på gång

Per Hellström påminner om att mycket är på gång inom skolans värld just nu, med bland annat en ny skollag och nytt betygssystem som kräver resurser.

– Det är tungt, så länge ingen ger uttryck för att vilja framåt. Framöver önskar vi att barn- och utbildningschefen skulle föra en intellektuell diskussion med politikerna, för att få dem att förstå vår situation, säger Per Hellström.

Han tycker att de ansvariga politikerna i Kumla inte tar tillräckligt stort ansvar för den budget som tilldelas barn- och utbildning.

– De som styr i Kumla ser inte betydelsen av utbildning, det är som att de är stolta över att ha valt en annan väg.

Mer läsning

Annons