Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung schackvirtuos fick stipendium

Hrayr Selimian får Kumla Lionsclubs ungdomsidrottsstipendium för 2014 för sina imponerande prestationer i schack. På tisdagskvällen överlämnades utmärkelsen.

Annons

Det var i samband med Örebro schacksällskaps julavslutning och jultävling ”Skinkblixten” som Lions kom på besök i klubblokalen. 16-årige Hrayr, som kom ensam till Kumla för ett år sedan, spelar i klubbens a-lag och i somras vann han SM i sin klass och senare även skol-SM.

Från Lions i Kumla kom Göran Fagerström och Alf Sand. I motiveringen berömdes Hrayr för sin talang och goda tankeförmåga.

- Du är inte bara en vinnare vid schackbordet, du har ett vinnande sätt även utanför schackspelandet. Du är en omtyckt, trevlig och social person och vi hoppas innerligt att du ska få stanna, sa Alf Sand och belönade Hrayr med diplom, blommor och ett presentkort.

- Det känns jätteroligt, även om det är jobbigt just nu, sa Hrayr.

För några veckor sedan berättade NA om att Hrayr kan utvisas från Sverige. Hans föräldrar var politiskt aktiva i valet i Armenien 2013, och lever idag under hot. Kort efter valet råkade Hrayr ut för en allvarlig trafikolycka som skadade hans syn. Man tror olyckan var riktat mot honom personligen till följd av föräldrarnas engagemang. Därför flydde han till Sverige. Här har han dock fått ett utvisningsbeslut, och hans ansökan om verkställighetshinder mot utvisningen avslogs nyligen av Migrationsverket. Nu ska en ny överklagan göras.

- Ingen 16-åring ska behöva vara med om det här, och vi alla hoppas att Hrayr får stanna, sa Anders Lindén, ungdomstränare i Örebro Schacksällskap.

Mer läsning

Annons