Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Unga vill vara involverade”

Hur mår dagens unga i Sydnärke och vilka värderingar har de? Den utgångspunkten hade den Folkhälsokonferens som i går hölls i Kumla.

Annons
Inte som förr. Thomas Fürth föreläste om ”Dagens unga-morgondagens vuxna” och menade att det är fel att utgå från hur det var när man själv var ung eftersom generationerna är olika.  Foto: Veronica Svensson

 – Det här visar det jag misstänkte, att ni inte har koll på ungdomarna, säger föreläsare Thomas Fürth, forskningsledare vid Kairos Future, och får publiken att skratta.

De har precis fått svara med mentometerknappar på vad dagens ungdomar i Sverige har mest tilltro till. Många tror sociala medier, men det är polisen och domstolar. Däremot prickar publiken helt rätt när de svarar att den största oron är att inte få ett jobb.

– Det är den absolut största oron hos unga i Sverige, och så är det världen över, säger Thomas Fürth. Han berättar om 90-talisternas värderingar och framtidsförväntningar, om ”dagens unga-morgondagens vuxna”. Utgångspunkten är Kairos Futures globala ungdomsstudie där 6 500 personer mellan 16-29 åringarelva länder har intervjuats.

Thomas menar att det är lätt att de som arbetar med unga utgår från sin egen ungdomstid. Men det blir fel, eftersom generationerna förändras.

– Unga drömmer om det lilla livet igen. Framtiden känns oviss och opåverkbar, och man tror det blir sämre framöver, berättar Fürth.

– Man vill ha ett bra jobb, hitta den rätta och ha ett fint boende.

Sociala medier, att vara uppkopplad och nåbar är självklart för unga. Lika självklart som elen varit för oss äldre, menade Fürth.

– Man vill också vara involverad, få lämna sin egen åsikt om saker. Där har ni världens chans i ert arbete att ta reda på vad unga själva tycker.

Fürth är en av dagens föreläsare på Folkhälsokonferensen för Sydnärkes fem kommuner. Närmare 100 personer som på olika sätt arbetar med barn och unga har kommit, både förtroendevalda och tjänstemän.

- Tanken är just att de som inte diskuterar till vardags ska få mötas, berättar folkhälsostrateg Bea Scherp på Sydnärkes folkhälsoteam.

– Det här är spännande. Och bra för oss som jobbar med unga att få tid att reflektera över vad som är viktigt, säger Britta Åström, skolsköterska i Kumla.

– Att vi ska ha dialog kändes väldigt viktigt. Det är också jättebra att vi i olika yrkeskategorier får en gemensam överblick, säger Ingela Hagenfors, skolkurator i Kumla.

Under dagen fick deltagarna också ta del av undersökningen ”Liv och Hälsa ung 2014” som genomförs i Örebro län. Liksom Thomas Fürths undersökning visade den exempelvis också att alkoholkonsumtion och rökning bland unga minskar.

Kommunernas eget arbete lyftes också upp genom goda exempel inom hälsofrämjande och förebyggande arbete för barn och unga.

– Det är kul att kommunerna får visa vad de gör bra. Man måste inte alltid se på storstäder och miljonprojekt för att hitta bra exempel, säger Bea Scherp.

Inspirerande. Birgitta Åström, skolsköterska i Kumla, och Ingela Hagenfors, skolkurator i Kumla, tyckte att det fanns mycket att inspireras av på konferensen. Foto: Veronica Svensson

Mer läsning

Annons