Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppror på biblioteket

På lördag är tiden inne för upprorens tid på biblioteket i Kumla.

Annons

Då har Peter Ekström vernissage för delar av sin affischsamling från ungdomsrevoltens årtionde – 1970-talet – under rubriken Upprorens tid.

I en kavalkad av bilder och texter återuppväcks minnen från allaktivitetshusens, anarkisternas och protesternas tidevarv. Det handlar om konst, musik och politik. En del av budskapen känns pinsamt aktuella än i dag (har vi verkligen inte kommit längre) medan andra förlorar sig i ett slags historisk charm.

Många av affischerna är sådana som Peter Ekström gjort själv eller varit delaktig i men samlingen består även av affischer tillverkade av andra.

Unika affischer

Flertalet av affischerna är unika och existerar i dag endast i ett eller några få exemplar. Den geografiska tyngdpunkten ligger på företeelser i och omkring Örebro men ämnena är generella. Affischerna beskriver ett engagemang som fanns i alla småstäder under denna tid.

Peter Ekström – som är konstnär, kulturdebattör och rektor för Örebro konstskola – är på plats i utställningshallen mellan klockan 11 och 14 under vernissagedagen. På kvällen den 19 april håller Ekström en föreläsning i Kulturmagasinet. Utställning finns att beskåda mellan den 9 april och 9 maj.

Mer läsning

Annons