Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjutet beslut kring besparingar i Kumlas skolor

Beslutet som alla väntat på kring besparingarna i Kumlas skolor, sköts på onsdagen upp en månad.

Annons

– Vi behöver diskutera det här ett varv till, säger Stefan Svensson (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Stefan Svensson säger att politikerna vill vara säkra på att fatta beslut utifrån rätt underlag. Bland annat vill man nu undersöka om det verkligen satsas så lite på skolorna i Kumla, som det från flera håll påståtts sista tiden. En enig nämnd beslutade sig därför för att lyfta både beslutet kring sparkravet på 2,4 miljoner och rektorernas konsekvensbeskrivningar till nämndens nästa möte den 30 maj.

Är det på grund av protesterna från föräldrarna som ni skjuter upp ert beslut?

– Nej. Men det är trevligt att föräldrarna är engagerade. Vilket också gjort att vi nu fått upp ögonen för att vi behöver titta på våra siffror en extra gång. Så visst, så tillvida kan man säga att protesterna varit bidragande till att vi nu gör så här.

Under årets första kvartal har verksamheten gått back tio miljoner kronor, vilket förvaltningsekonom Maria Persson inledde mötet med att berätta. Politikerna fortsätter poängtera att det är av största vikt att alla rektorer och övriga inom organisationen arbetar vidare för att nå en budget i balans. Men samtidigt ges redan nu ett lugnande besked:

– Det är inte aktuellt att göra de drastiska förändringar som rektorerna föreslår. Vi måste följa lagen, och vi ska ge barnen det de behöver.

– Då får det kanske istället bli ett minus vid årets slut, men där man är medveten om att det måste jobbas hem senare, säger Stefan Svensson, som tycker att många drabbats av vad han kallar ”tokpanik” sista tiden.

– Vi får inte bli hysteriska över att vi gick så mycket back förra året, vi måste se på den verklighet vi har i dag, säger han och nämner semesterlöneskulden som ett exempel på en tung kostnad förra året, som inte förväntas bli lika stor i år.

Stefan Svensson säger också att han inte, liksom även kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson tidigare uttalat sig, ser någon direkt koppling mellan att mer pengar skulle ge en bättre verksamhet.

– Visst kanske vi skulle nå högre måluppfyllelse om vi kastade in mer pengar, men på lång sikt är det viktigare att vi har en bra fungerande organisation. Och det är det som vi nu på flera olika vis kommer att jobba mot att få.

Mer läsning

Annons