Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utforskar frihet i rörelse

Utanför fönstret pågår jakten på den perfekta kroppen, men kvinnorna som samlas i rummet har ett annat fokus i livet. De fattar varandras händer och börjar sakta röra sig runt till musiken.

Annons
Ger varandra kraft. I cirkeldansen rör sig kvinnorna sakta runt i takt med några få enkla steg. Dansen blir som en meditation. Exakt vad som händer inuti vet ingen, men kvinnorna uppger att de mår väl av dansen.

Det är en vanlig onsdag, lite gråkulen. Ulla Simmons tänder ett ljus i fönstret på Medborgarskolans danslokal. Bredvid ställer hon en bild på en ängel. En känsla av frid infinner sig.

– Vi startade för 2–3 år sedan. Vi var ett par stycken som tycker om musik och dans, och på den vägen ville utforska frihet i rörelse, berättar Ulla.

I botten ligger ett tänk, en pedagogik som kallas Alexandertekniken. Det handlar om att bli medveten om och förändra skadliga och mindre bra reaktionsmönster och vanor. Man får öva att ”stanna upp”, och välja ett bättre förhållningssätt i olika aktiviteter och situationer.

– I vår ålder har man tränat ett helt liv på dåliga vanor, säger Ulla och skrattar.

Lagom mångaEfter hand har kamratgruppen vuxit till åtta personer. Vännerna har funnit att åtta är ett lagom antal för att man ska kunna röra sig fritt under dansen. Och för att tilliten och tryggheten ska få ordentligt fäste.

Kristina Kivling kommer sist in i lokalen. Hon har gjort illa sig och har för dagen svårt att röra sig, men hon vill absolut inte avstå träffen.

– Jag kom med i gruppen för ett år sedan. Jag kände direkt att det här är bra för mig. Jag blir glad och mår bättre av dansen och samvaron, säger Kristina.

Ulla samlar kvinnorna intill sig. Hon läser en dikt av Tomas Tranströmer:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Du blir aldrig färdig, och det är som det skall ...”

Spänningar släpperEfter det följer en kort lektion i Alexandertekniken. Ulla demonstrerar några avspänningsövningar med hjälp av en deltagare, just denna dag är det Eva Bergström. Man riktigt ser hur Evas spända axlar sjunker ned.

– I början tänkte jag för mycket. Då var det svårt att slappna av och svårt att släppa loss, berättar Eva.

Kvinnorna sprider ut sig i rummet. Ulla vägleder dem i lätta uppvärmningsrörelser till toner av Mozart.

Sen strömmar Abbas musik ur högtalarna och den frigörande dansen sätter fart. Eva Dahrén ler och svänger runt, runt. Borta är tyngda nackar och trötta ben, kvinnorna liksom svävar kring som på en blommande äng och får kraft av varandra.

Berit Jonsson är gruppens busfrö. Hon skojar med Eva Dahrén i dansen och plötsligt leker dessa mogna kvinnor.

Abba tonar bort och ersätts av lugnare musik. Kvinnorna fattar varandras händer och försjunker i en sorts meditativ cirkeldans.

Eva Dahrén berättar:

– Jag har dansat cirkeldans många gånger till sången om Fågel Fenix, fågeln som brann ned men växte upp igen. Det finns alltid hopp, säger Eva som själv varit utbränd två gånger.

Dansen stannar av. Kvinnorna lägger sig på rygg på golvet. Nacken avspänd, böjda ben, svanken i golvet.

– Det handlar mindre om att sträcka sig hit och dit, det gäller att hitta sin balans. Rent psykologiskt har det sitt värde om kroppen får vara i balans, säger Ulla.

Till det hör också en kopp kaffe efteråt, och förtroendefulla samtal.

– Det går inte att mäta resultaten av sånt här. Det ger glädje att jobba med rörelserna. Och jag tänker att friheten du uppnår också påverkar en gnutta vad man gör resten av veckan, säger Ulla.

Här och nu. Alexandertekniken är en väg till att lära sig mer om hållning och rörelse. Här dansar Eva Bergström och Eva Dahrén.
Den viktiga nacken. När nacken är fri blir andningen också fri. Eva Dahrén slappnar av och söker nå balans.
Kamratgrupp. Sammanlagt är de                        åtta kvinnor som jobbar med Alexandertekniken en gång i veckan under ledning av Ulla Simmons.                         Kristina Kivling, Eva Bergström, Berit Jonsson och Eva Dahrén värmer upp.

Mer läsning

Annons