Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning klar om bokbussens framtid

Med anledning av att chauffören fyller pension och att kommunens bokbuss närmar sig 20-årssträcket är dess framtid nu satt under lupp.

Annons
Bokbussen från 1992, som ser till att hålla läslusten vid liv i Kumla kommuns kransorter är i stort behov av renovering. 500 000 kronor som inte finns att tillgå i budgeten skulle behövas för att få bussen i skick för att klara ännu ett val.

Därför har kultur- och fritidsförvaltningen presenterat en utredning om bokbussens framtid för nämnden. I den preciserar utredarna tre framtida servicenivåer.

Bakgrunden är dagens service i biblioteket i Kumla, kombinerad med bokbussen som uppsöker skolor och platser enligt ett fastställt veckoschema.

Böcker i bilar

Förutom bokbussen finns också Boken kommer-service. I det fallet används vanliga personbilar ur kommunens bilpool för att köra ut böcker till äldre kommunbor en gång i månaden. Det är en service som spås öka då allt fler äldre människor bor kvar i sina hem längre än tidigare.

Kultur- och fritidsnämnden fick tre alternativ på sitt bord att diskutera på nämndmötet i slutet av april. Alternativet att bara köra bokbussen till förskolor, skolor och äldreboenden har nämnden förkastat. Kvar återstår två tänkbara alternativ.

I första alternativet är servicen oförändrad med en viss effektivisering. Det förslaget innebär att den nuvarande bussen renoveras alternativt att en ny buss köps in.

Det andra tänkbara alternativet innebär att servicen till ytterområden och enskilda gårdar minskas samtidigt som servicen ökar till förskola, skola och äldreboenden.

Oavsett vilket av de två alternativen som nämnden slutligen fastnar för innebär det en investering på fordonssidan.

Stort renoveringsbehov

Den buss som man förfogar över i dag behöver renoveras för 500 000 kronor samt kräver att föraren har minst C-körkort. En ny buss av samma kaliber kräver en investering på cirka tre miljoner kronor.

Ett annat alternativ är en buss modell mindre för cirka två miljoner kronor och med rum för cirka 800 böcker. Den skulle innebära att föraren klarar sig med ett B-kort. Andra tänkbara lösningar är att hyra en bokbuss eller att satsa på bokbilar istället.

– Som läget är i dag får bokbussen rulla ett år till. Någon renovering eller nyinvestering ryms inte i vår budget. Vi skjuter på det beslutet till nästa budgetår, säger nämndens ordförande Björn Eriksson (S).

Mer läsning

Annons