Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om det urbaniserade Sverige

Håller Sveriges landsbygd på att avfollkas? Och vilket motstånd möter i sådana fall den utvecklingen? Det är två centrala frågor i en utställning som visas i Kumla utställningshall under hela sommaren.

Annons
Maria Sedell och Staffan Ekegren hade vernissage i Kumla utställningshall på lördagen.Foto: Samuel Borg

Sommaren 2012 åkte författaren Staffan Ekegren och berättaren Maria Sedell på en resa i Norrland. De undersökte och dokumenterade anslagstavlor för att hitta människor och människoöden att berätta mer om. Samtidigt som de tog reda på om det är så att Norrland håller på att avfolkas.

– Omflyttningen från stad till land i Sverige är störst i hela EU. Vi ville se om det verkligen är så, berättar Maria Sedell.

Under lördagen var det vernissage för den utställning som projektet mynnat ut i. Utställningen är ett resultat av boken ”Om du har vägarna förbi – en bilresa bland anslagstavlor i Norrland”, som Ekegren har gjort, och den berättarföreställning som Sedell skapat - allt baserat på resan.

Utställningen visar fotografier och smakprov på de anslagstavlor paret fastnade för - och människödena de hittat bakom annonserna.

– Anslagstavlor är väldigt spännande. De är som levande organismer, som en arkeologisk utgrävning, säger Maria Sedell.

Det finns en motståndskraft och en uppfinningsrikedom bland de som som kämpar för att landsbygden ska fortsätta leva, förklarar Staffan Ekegren,

Utställningen pågår fram till den 24 augusti.

Mer läsning

Annons