Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om läster

I egenskap av flicka fick inte Brigitte Winkle delta i arbetet under Winkles lästfabriks glansdagar. Men hon kom ändå att fylla en viktig roll- med berättandet av fabrikens historia och i att sprida kunskapen vidare om vad en läst egentligen är.

Annons

En ny utställning öppnade i helgen på Skoindustrimuseet. Den visar skoläster, alltså mallar för tillverkning av skor. På utställningen berättas även historien om Brüder Winkles lästfabrik som fanns på Slussgatan fram till 1970.

Firman startades i tyska Altenstadt av Brigitte Winkles gammelfarfar Adolf Winkle. På 1920-talet hade Örebros rykte som framgångsrik skoindustristad spritt sig, och Brigittes pappa Eugen Winkle beordrades av sin far att resa till Örebro för att starta en lästfabrik där.

– Mitt första personliga minne från fabriken var att jag var tvungen att ha min egen läst, som sedan ändrades allt eftersom skomodet ändrade sig. Far var mycket noga med att vi barn skulle klä oss moderiktigt, berättar Brigitte Winkle som annars inte deltog i fabrikens tillverkning.

– Jag var ju flicka, så det passade sig inte. Men jag tror att mina föräldrar ångrade sig ofta efteråt. Jag blev ändå företagare med egen skönhetssalong och har alltid haft gott affärssinne.

För ett par år sedan begav sig Brigitte till Stora hotellet i Örebro, där hon hört att det skulle finnas gyllene läster som utsmycknad.

– När jag kom fram och frågade efter var de fanns fick jag till svar: vad är en läst?

– Jag ville inte tro att det var sant. När jag frågade ytterligare ett par personer var det ingen som längre visste vad en läst var för något! Jag tänkte att ett och ett halvt sekel av min släkts arbete inte fick falla i glömska.

Brigitte Winkle har nu skrivit om både sin släkts och lästfabrikens historia, som nu återfinns på Skoindustrimuseet. Utställningen pågår fram till och med 9 maj.

Mer läsning

Annons