Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valdebatt om skolan engagerade

Fler lärare, mindre barngrupper och höjda löner för lärare. Ja, det var återkommande löften i den valdebatt som Lärarförbundet anordnade om skolan i Kumla på torsdagskvällen.

Annons
Valdebatt. Lärarförbundet anordnade under torsdagskvällen en valdebatt om skolan i Kumla.

– Vi står inför en unik situation i Sverige där så många partiledare centralt lovar mer resurser till skola och utbildning. Men vi har varit med om vallöften förr, att inget har hänt efter valet. Därför vill vi veta vad partierna vill här i Kumla, inledde Per Hellström, ordförande i Lärarförbundet och moderator för kvällen.

Att många medlemmar i förbundet är oroliga över skolsituationen i Kumla slog Per fast, och visade på statistik över hur Kumla ligger till i förhållande till andra kommuner. I förbundets egen rankning ligger Kumla på plats 236 av 290, en liten förbättring jämfört med förra årets plats 265.

– Men vi tycker inte att det ska behöva vara så här. Kumla är en rik kommun, menade Per Hellström.

Debatten i Folkets hus hade lockat ett femtiotal åhörare. Både de egna medlemmarna i Lärarförbundet och allmänheten var inbjudna.

Att skolan och förskolan i Kumla behöver förbättras var alla partier överens om. Fler lärare, mindre barngrupper och högre löner till lärarna nämndes också många gånger. Efter den första presentationen av vad de olika partierna tycker behöver göras, fick publiken frågan om de kunde skilja partierna åt. Nej, hördes det unisont i publiken.

Under debatten fick partierna ställa frågor till varandra, men de fick också frågor från Per Hellström och inte minst från publiken. Förskolan var ett av de områden som debatterades flitigt och togs upp av publiken, framför allt barngruppernas storlek.

– Vi har för stora grupper i dag. Jag är den första att säga att vi har misslyckats. Men det beror på att vi har en stark inflyttning och för dåliga prognoser. Vi har träffat fel och har inte hunnit utöka förskolan i den takt vi behöver. Redan nästa år vill vi ha i gång sex nya avdelningar, sa Katarina Hansson (S).

- Jag tycker inte att vi kan sätta vare sig ett tak eller golv på hur många barn som ska ingå i en grupp. Det beror på individen och det är pedagogerna som vet. Det är skillnad mellan små och stora barn, sa Christina Örnebjär (FP).

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons