Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill ha höjd skatt

– Jag tror att Kumlaborna kommer att stödja en rejäl skattehöjning om pengarna går till äldreomsorgen.

Annons

Det säger Vänsterpartiets ordförande Staffan Göransson. Han och Vänsterpartiet vill se flera förbättringar inom äldreomsorgen i Kumla. Bättre personaltäthet, bättre arbetsmiljö och löneökningar för att öka omsorgspersonalens status.

– Det här kommer naturligtvis att kosta, men det tror jag att det finns stöd för.

Hur mycket vill ni höja skatten?

– Det har vi inte riktigt räknat på, men någonstans mellan 50 öre och en krona, säger Göransson.

Han tror att det finns ett stöd för en sådan åtgärd även bland de styrande Socialdemokraterna. Det tyckte han sig märka vid årets första majdemonstrationer.

Vänsterpartiet vänder sig mot att även administrativa tjänster ingår när personaltätheten beräknas inom äldreomsorgen i Kumla. De anser att en första åtgärd vore att nyckeltalet för bemanningstätheten (i dag 0,68 anställda per vårdtagare) gjordes om till att bara gälla de som sköter själva omvårdnaden.

– Vad gäller arbetsmiljön skulle vi bland annat vilja ta bort de delade turerna och låta de anställda jobba var tredje helg i stället för som i dag då många jobbar varannan helg.

Förslaget om en ökad satsning på äldreomsorgen lanserades i samband med att Amineh Kakabaveh, vänsterpartistisk riksdagsledamot, besökte Kumla. Hon reser just nu landet runt och pratar äldreomsorg.

Med sig har hon Vänsterpartiets förslag på satsningar på nästan 3,5 miljarder som på olika sätt ska gå till äldreomsorgen. Det handlar bland annat om att utbilda arbetslösa till att kunna ta jobb i omsorgen och en öronmärkt satsning på demensvård.

Vänsterpartiet vill inte tillåta vinstdrivande företag inom äldreomsorgen.

– Vi säger inte att det inte finns brister i kommunal äldreomsorg, men där har vi insyn och de som arbetar där har meddelarfrihet att berätta om missförhållanden, säger Amineh Kakabaveh.

Mer läsning

Annons