Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vargen sprangöver vägen i Åbytorp"

Är det en varg som springer över vägen utanför Kumla?
Filip Svenberg, 26, som tog bilden är säker på sin sak.

Annons
Filip Svenberg tog bilden från förarsätet i sin bil klockan 01.15 under natten mot söndagen.

Filip Svenberg från Hampetorp var på väg från Frizon strax efter klockan ett i lördags natt när han plötsligt fick se djuret springa över vägen i Åbytorp i Kumla kommun.

- Jag blev jätteförvånad. Han var på bron över E 20. Sedan sprang han ner på höger sida, in mot samhället, säger han.

ÖvertygadFilip Svenberg har aldrig tidigare sett en varg i vilt tillstånd, men han är övertygad om att det var just en varg han såg.

- Det var både storleken, att den var grå och hur den rörde sig. Vi har själv en hund och den rör sig inte alls på samma sätt.

"Kan mycket väl vara en varg"Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro har tittat på bilden. Även han tror att det kan röra sig om en varg.

- Färgen stämmer ju, och de långa benen. Om det inte är en varg så är det en vargliknande hund, säger han.

Även Mona Hansers på Sveriges lantbruksuniversitets viltskadecenter tror att det rör sig om en varg.

- Bilden är ju suddig och på långt håll men jag och en kollega bedömer det som att det mycket väl kan vara en varg på bilden.

Saknar spårsändareLänsstyrelsen fick in ytterligare en vargobservation i samma område för bara en kort tid sedan. Klockan 06.40 på morgonen den 5 augusti uppger en person att en varg stod på ett gärde nära E 20 300 meter norr om Nerikes brandkår i Byrsta.

Flera vargar siktades i Örebro län under våren. Men vilken varg det kan vara som eventuellt har siktats de senaste dagarna går inte att svara på.

- Just nu finns det ingen varg med fungerande sändare i länet, säger Fredrik Wilde.

Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, säger att bilden är för suddig för att han ska kunna dra några säkra slutsatser om det vargliknande djuret.

Mer läsning

Annons