Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vårt ansvar att se till att saker blir gjorda"

SPF Kumlabygden har nu fått svar på sin skrivelse om utbildning av personalen inom äldreomsorgen.
– Mycket i svaret låter bra, sen ligger det på vårt ansvar att se till så att det som står där verkligen blir av också, säger Gerd Gullberg Johnson, föreningens ordförande.

Annons
Gerd Gullberg Johnson, vice ordförande i SPF Kumlabygden. Arkivbild: ÅSA ERIKSSON

Det var bland annat efter uppdagandet av missförhållandena på Kungsgården som SPF Kumlabygden kände att de ville agera. Kommunens sociala råd fick ta emot en skrivelse där föreningsmedlemmarna ville ha svar på äldreomsorgspersonalens etikutbildning, människosyn, moraliska ansvar och flera andra saker.

Socialnämndens ordförande Gunnel Kask har författat svaret.

Vad gäller vård i livets slutskede finns en samverkan mellan sjuksköterska, biståndshandläggare och arbetsterapeut som tillsammans med omvårdnadspersonalen ska tillgodose individens behov. Till hösten är det även tänkt att en utbildning i palliativ vård ska genomföras, gemensamt med alla Sydnärkekommunerna.

Gunnel Kask skriver även om de etiska övergripande reglerna som redan finns, om de värdighetsgarantier som ska arbetas fram och om den dialog som förs på arbetsplatsträffar.

– Det är bra att vi ha fått ett svar, där stora delar av innehållet också låter bra, säger Gerd Gullberg Johnson.

– Sen ligger det på vårt ansvar att se till så att det verkligen blir av också. Inte minst viktigt är det även med personalträffar så att ämnet hålls levande hos de som arbetar.

Mer läsning

Annons