Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthus blev grogrund till klapputdelning

Trots att det är tag till julafton delades det ut en del klappar vid gårdagens kommunfullmäktige.

Annons

Det var naturligtvis bygget av ett växt vid Sjöparken som var anledningen till klappbytet. Trots att utgången redan var klar i och med att socialdemokraterna hade kristdemokrater, centerpartister och vänstern med sig in i växthuset svallade de halvhöga debattvågorna.

Kommunstyrelsen ordförande Lennart Eriksson (S) inledde med att redogöra för växthusets kostnader och vinster i form av minskade kostnader för försörjningsstödet samt stöd till de svagaste i samhället.

Något som inte övertygade moderaten Mats Hellgren, som sade sig hålla fast vid uppfattningen att projektet vilar på en darrig ekonomisk kalkyl.

Han backades upp i sitt misstroende av projektet av Christina Örnebjär (FP). Hon såg ett problem i att det är samma personer som tagit beslutet sedan dyker upp i styrelsen. Av hennes anförande gick att ana att hon inte var helt emot växthustanken men att tidpunkten var olämplig.

Deras inlägg fick Dan-Åke Moberg att begära ordet. I ett maratonanförande bemötte han kritiken om en personunion som han kallade den.

– När det gäller styrelsen i växthuset har jag inget behov av att sitta i den. Det är fritt fram för alla att visa sitt intresse för uppdraget, kontrade Moberg.

Efter att Moberg utväxlat klappar med Hellgren och Örnebjär, var det Katarina Hanssons tur att komma med ett klarläggande.

Det var Hellgrens uttalande att han med förvåning noterat att växthuset inneburit att socialdemokraterna plötsligt blivit positivt inställda till gratis arbetskraft.

– Vi har aldrig sagt att någon i växthusprojektet ska jobba gratis, och hyreskostnaden tar vi igen med EU-stöd, blev hennes svar.

Efter att Per Holm (KD), Jan Engman (C) och Elisabeth Berglund givit sitt bifall till kommunstyrelsens förslag var det klappat och klart att Kumla får sitt växthus vid Sjöparken.

Mer läsning

Annons