Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem, vad, varför...?

Vad som torde höra till historiens mest röriga och flitigaste ajournerade fullmäktige i Kumla lämnar många frågetecken kvarstående att räta ut i efterhand.

Annons
Förvirrat. Det röriga kommunfullmäktigemötet i Kumla blir nu en sak för Förvaltningsrätten sedan presidiet i fullmäktige beslutat att anmäla

Det var återigen valtider på Kumlas kommunfullmäktige på måndagskvällen, gällande inte minst posterna som andre vice ordföranden. De är viktiga för oppositionspolitikerna då de ersätter de tidigare gruppledarposterna. Eftersom inte oppositionen kunnat enas om vem som ska representera dem i de olika nämnderna, fick röstningsrundor arrangeras inne på Folkan. SD ställde krav på proportionella val, vilket även det mycket kom att påverka kvällen.

I tre fall låg brytpunkten i mandaten för SD och grupperingen med C och KD exakt lika, och mandatfördelningen fick där avgöras med att dra sticka framme vid presidiet. Samtliga dragningar vanns av SD, en lyckosamhet som dock inte innebar någon faktiskt skillnad vad gällde de ordinarie platserna i kommunstyrelsen.

Som om inte kvällen var nog rörig redan visade sig det dessutom att tjänstemännen i vissa fall lämnat förslag på felaktiga grunder. Valberedningen fanns på plats i lokalen och anpassningar gjordes därför vartefter frågetecken uppstod under kvällen.

Valen till bolagen blev den allra svåraste nöten att knäcka. Diskussioner pågick redan innan mötet, och efter den längre ajourneringen med fika, krävdes strax en ny ajournering som blev längre än aviserat, och som följdes av fler. Väl därefter kunde ledamöterna, just det- gå och rösta igen.

Vid 22.15-tiden, då mötet pågått i över fem timmar, kändes det som det var en större del av mötet som varit ajournerat eller bestått av promenader till valurnorna än vad som varit faktisk mötestid.

KD och C höll sig på sin egen kant och stod mycket frågande under en stor del av kvällen. I stort sett det enda de var säkra på var att de är högst tveksamma till om valen gick rätt till, och de överväger att överklaga flera av de tagna besluten.

- Vi måste samla styrkorna och fundera över hur vi går vidare, säger Per Holm (KD)

- Lagen behöver inte vi tolka här ikväll, det jobbet finns det andra som kan göra, påpekar Jan Engman (C).

Så räkna med många politiska efterspel kommande tiden.

Kvällens enda egentliga debatt rörde kultur- och fritidsprogrammet.

KD hade en lista på åtta punkter som de ville ändra, och yrkade på återremiss. Det gjorde även SD, som bland annat via Madeleine Fernström tyckte att programmet inte alls nämnde fritiden för dem över 65 år och via Christian Hjertberg att programmet inte skulle ge tillräcklig assimilering i det svenska samhället för nysvenskar.

Programmet röstades dock igenom av majoriteten S och M.

Veronica Svanberg, SD, kvällens lottvinnare: - Ren nybörjartur!

Några av kvällens vinnare

Dessa personer valdes till andre vice ordförande-posterna för oppositionen, via ett valtekniskt samarbete mellan FP, MP och V.

Nämnden för livslångt lärande: Kajsa Rosén, (FP).

Socialnämnden: Carina Riberg (MP).

Samhällsbyggnadsnämnden: Magnus Ivarsson (FP).

Myndighetsnämnden: Lena Rosborg (V).

Kultur- och fritidsnämnden: Britt Eklöf (MP).

Tre lottningar med stickdragning hölls under kvällen, gällande ordinarie plats i kommunstyrelse, ersättare i den samma och styrelsen för Kumla Bostäder. Samtliga vanns av SD, vilket bland annat innebär att C och KD förlorade sin plats som ersättare i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons