Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vialundselever reser till Turkiet

Fyra elever på Vialundskolan lämnar i dag Sveriges novembermörker för att istället resa till soliga Turkiet. Det är första resan i ett nytt EU-finansierat projekt mellan sex länder.

Annons
Planering. Jenny Ahlsson är en av de lärare på Vialundskolan som följer med till Turkiet. Här pratar hon med Martin Winseryd och Sebastian Mossberg om vad som kan vara lämpligt att ta med sig i present till eleverna i Turkiet och deras familjer.

När kommunen måste spara pengar får personalen ta till andra metoder för att genomföra det de önskar.

På Vialundskolan finns en grupp lärare med intresse för internationalisering och vad det kan tillföra undervisningen. Via bidrag från EU ingår nu skolan i ett treårigt EU-projekt där elever från Sverige, Italien, Tjeckien, Bulgarien, Rumänien och Turkiet ska träffas för att lära känna varandras kulturer.

– Bidraget gör det möjligt att ge våra elever det där lilla extra, utan att belasta kommunen, säger Jenny Ahlsson, en av de lärare som i dag tisdag reser till Turkiet med åttondeklassarna Jennifer Larsson, Jennifer Saado, Sebastian Mossberg och Martin Winseryd.

Ingen semesterresa

Staden de ska besöka heter Iznir och ligger i landets västra del. Någon semestertripp på bekostnad av ordinarie undervisning är det inte frågan om.

– Resan täcker in minst fyra av skolans SO-ämnen och inte minst även språk, då eleverna måste tala engelska med varandra, menar Jenny Ahlsson.

Jennifer Saado var nyligen en av de elever som reste till EU-parlamentet i Bryssel.

– Bara hem och packa om väskan, det känns bra tycker jag, säger Jennifer med ett stort leende.

– Jag kommer att bo hemma hos en av eleverna i Turkiet. Vi har fått ett schema för hela dagarna och ska följa deras klass i skolan, berättar hon.

Vet inte så mycket'

Den ende av dem som tidigare varit i Turkiet är Martin Winseryd.

– Men det var en semesterresa och i en helt annan del av Turkiet, så jag vet egentligen inte mycket alls om deras liv där, säger han.

Under NA:s besök diskuteras bland annat vilka vaccinationer man bör ta och att magsjuketabletter kan vara bra att ha med sig i bagaget.

De elever som denna gång inte får åka verkar ta det med ro. Någon säger sig inte vara särskilt intresserad av resor, och andra att de kommer att få chansen längre fram att besöka någon av de andra länderna som ingår i projektet.

Mer läsning

Annons