Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vialundskolan höjer pulsen för att nå målen

En bra kondition ökar måluppfyllelsen, visar ett pilotprojekt på en skola i Valdemarsvik. Till hösten startar därför Vialundskolan upp samma projekt, med fysisk aktivitet på schemat fem dagar i veckan.

Annons
Michael Pihl och Daniel Bravell informerar föräldrarna till barnen i de blivande pilotklasserna.

Projektorn riggas och power point-presentationen kontrolleras en sista gång. Klockan börjar närma sig femtiden på eftermiddagen och snart kommer föräldrar börja droppa in i Vialundskolans matsal. Det är informationsträff för dem med barn i blivande 7A och B.

– Barnen har redan blivit informerade och de har säkert pratat lite hemma också, men i kväll är det alltså för deras föräldrar som ska få veta vad projektet Pulsträning innebär, säger en av lärarna som drivit igenom projektet, Michael Pihl.

Det handlar om mer fysisk aktivitet i skolan – närmare bestämt fem dagar i veckan.

– I dag har barnen idrott två gånger i veckan, men de här pilotklasserna kommer alltså få tre pass till, säger Daniel Bravell, lärare i idrott och hälsa.

Det är han och Michael Pihl som har drivit igenom idén och övertalat rektor Erica Rosenkvist. Men de tre extra passen fysisk aktivitet är inte idrottslektioner, utan kortare pulsträningspass.

– Det handlar om 20 minuter där eleverna ska aktivera sig så att de har minst 65 procent av sin maxpuls, förklarar Michael Pihl.

Anledningen är, enligt de båda lärarna, att hjärnan blir extra syresatt i upp till två timmar efter fysisk aktivitet. Det ger i sin tur ökad koncentrationsförmåga hos eleverna.

– Det finns bevis från andra skolor där man sett att måluppfyllelsen ökat i och med ökad fysisk aktivitet, säger Daniel Bravell.

En sådan skola är Vammarskolan i Valdemarsvik, där Michael Pihl och Daniel Bravell har varit på studiebesök. Där har det visat sig att deras pilotklasser ökat sin måluppfyllelse markant.

– Efter tre terminer ses den största skillnaden. Då hade alla elever i projektet uppnått målen i svenska, engelska och matematik, säger Daniel Bravell.

Andra förändringar som märkts bland piloterna på Vammarskolan är en ökad närvaro, mindre stress och ökad motivation.

Nu hoppas Vialundskolan att projektet ska ge samma effekt även hos deras elever.

– Det är givetvis inget som går att garantera, men killarna övertalade mig att det här är något vi inte har råd med att inte testa, säger rektor Erica Rosenkvist.

– Det sämsta som kan hända är att eleverna i pilotklasserna får en bättre hälsa, säger Daniel Bravell och menar att om projektet inte ger ökad måluppfyllelse mår i alla fall eleverna bättre.

Pilotklasserna kommer att dra i gång med projektet direkt vid terminsstarten i augusti. Sedan kommer det byggas på gradvis varje år.

– Målet är att alla våra elever på Vialundsskolan, på sikt, ska erbjudas pulsträning. Detta är helt i linje med övrigt arbete på skolan som lett till en positiv skolutveckling. , säger Erica Rosenkvist.

Även Kumlaby skola kommer starta med pulsträning, och har också varit på studiebesök i Valdemarsvik.

Mer läsning

Annons