Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarieanskaffningen flyttas ”hem”

Förra året anlitades korttidsvikarier motsvarande 80 årsarbetande åt Kumla kommun.

Annons

Nu har kommunstyrelsen beslutat att bemanningsenheten som de tillhört tas bort, och ansvaret för vikarierekryteringen läggs istället direkt hos förvaltningarna.

Bemanningenheten skapades bland annat för att Kumla kommun hade problem med att personer med fel kompetens lasades in i verksamheterna.

Men nya problem dök istället upp: bland annat täta vikariebyten ute på till exempel förskolor och äldreboenden, då en vikarie efter en period på en plats varit bokad på annan plats.

Socialförvaltingen ställer sig positiv till att själva ta hand om anskaffningen av korttidsvikarier. De vill kunna ge bättring stöttning till vikarierna och höja deras kompetens, och tror att rätt väg att gå är att själv ansvara för det. Även kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) tror på den nya modellen.

– Om vi får vikarier med högre kompetens som tar ett ökat ansvar så minskar arbetsbördan på den ordinarie personalen, vilket kan göra att sjukskrivningarna hos dem går ner.

Vad har du att säga om det stora antalet vikarier på kommunen?

– Vi är en stor organisation, och vikariebehovet beror ju inte enbart på sjuskrivningar utan även föräldraledigheter och mycket annat.

Mer läsning

Annons