Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariestopp samtidigt som många är sjukskrivna

Bemanningen på Kumlas skolor är just nu en svårlöst ekvation. Största restriktivitet i tillsättning av vikarier gäller, samtidigt som många är sjukskrivna.

Annons

Prognosen för barn och utbildningsnämnden pekade tidigare i höstas på minus fem miljoner kronor. Och då året närmar sig sitt slut ser det inte ljusare ut vad gäller ekonomin.

– Det går åt helt fel håll. Så fort vi kommer tillbaka i januari måste vi jobba med ekonomin för att försöka komma ikapp, säger barn- och utbildningschef Mait Walderlo. Detta var även en av de saker som hon delgav ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden, under deras sammanträde på onsdagseftermiddagen.

Ett i det närmaste helt stopp på vikarietillsättning råder året ut, på grund av det ekonomiska läget.

– Något idiotstopp får det aldrig bli, men vi gör ytterliggare en bedömning i varje enskilt fall, säger Mait Walderlo.

För rektorerna innebär det att de först och främst är tillsagda att omdisponera befintlig personal.

För att försvåra läget ytterliggare är just nu många lärare och annan skolpersonal sjukskrivna i maginfluensa och annat, vilket gör att en omdisponering kan bli lättare sagt än gjort att genomföra.

– Alla måste anstränga sig ett steg till, men går det inte det får man vända sig till mig och beskriva behovet och så tillsätts en timvikarie utifrån den bedöming som jag gör, säger Mait Walderlo.

Drabbas elever av inställda lektioner på grund av lärarbrist?

– Jag har inga indikationer på att så skulle ske, och jag har varit väldigt tydlig med att jag inte vill att det blir så heller. I yttersta nödfall får man istället försöka arbeta i storgrupp med barnen, och hitta på andra aktiviteter än de vanliga.

Mer läsning

Annons