Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariestoppet upphävt

Vikariestoppet i Kumlas skolor och förskolor är nu upphävt. Men största restriktivitet gäller fortsatt vid tillsättandet av vikarier, eftersom det nya året inleds med ett budgetunderskott på mer än åtta miljoner.

Annons

Sedan mitten på december, då vikariestoppet infördes, har alla vikarietillsättningar gått via barn- och utbildningschef Mait Walderlo.

– Det var en tillfällig kraftig markering som gjordes för att ekonomin inte gick ihop sig. Nu är vikarietillsättningarna åter rektorernas ansvar, säger Mait Walderlo.

Hur tycker du verksamheten har fungerat under perioden med vikariestopp?

– Några upprörda föräldrar har hört av sig till mig, men jag har hela tiden varit noga med att poängtera att det inte varit något idiotstopp. Vikarier har tillsatts även under den här tiden, i de fall vi sett att det verkligen behövts.

En förälder berättar för NA att de under vikariestoppet själva blivit tillfrågade att ”jobba” en dag på sin förskola, för att personalen skulle få möjlighet till att vidareutbilda sig.

Vad tycker du om det?

– Orimligt. Jag har inte hört om något sådant och så får det naturligtvis inte gå till. Om det stämmer blir jag fundersam på hur den ansvariga rektorn tänkte då.

Även fortsättningsvis gäller största restriktivitet vid vikarietillsättning. Det innebär att rektorerna först och främst måste se till möjligheterna att internt täcka upp för frånvarande personal.

Detta med anledning av att det nya året inleds med föga munter ekonomi – ett underskott på mer än åtta miljoner.

Tung inledning

– Det är en tung inledning, men inte hopplös. Jag tror på att vi kan reda upp det med gemensamma krafter, säger Mait Walderlo.

De största kostnaderna för barn- och utbildningsförvaltningen är som alltid personal, ledning och administration. Därför är det också de delarna som nu analyseras för att hitta orsaken till underskottet.

– Vi hade ett tilltagande behov av vikarier under 2010. Varför har jag inget bra svar på i dag, det är bland annat det som vi nu ska se närmare på, säger Mait Walderlo.

Hon tillägger också att om vikariestoppet kan sägas ha fört något gott med sig är det att förvaltningen insett att de måste se över grundbemanningen på skolorna.

Om grundbemanningen är ojämnt fördelat, ger det en ökad sårbarhet vid sjukdom för en skola med en låg grundbemanning.

– Där måste vi erbjuda en likvärdighet, det är ytterst en demokratifråga.

Mer läsning

Annons