Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Rullatorkvinna lämnade handgranat 

En äldre kvinna med rullator gick in på kommunhuset i Kumla. Där lämnande hon en handgranat och tre dynamitstavar. Sen försvann hon - och bombgruppen från Stockholm kallades in. 

Annons

Det var strax innan lunch som kvinnan besökte kommunhuset och lämnade in de explosiva varorna till personal där – sen försvann kvinnan från kommunhuset med rullatorn.

- Och personalen undrade väl vad de skulle göra med handgranaten och dynamiten. Så de ringde oss, berättar polisens vakthavande befäl Johan Wallenius.

Handgranaten och dynamiten placerades i ett skyddsrum i källaren i kommunhuset. Rummet spärrades av, men inte själva kommunhuset. Och polisen tvingades inte utrymma byggnaden.

- Vi bedömde att explosionsrisken var minimal. Men vi har upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, berättar Wallenius.

En bombgrupp från

Stockholm skickades till platsen under eftermiddagen för att ta hand om handgranaten och dynamitstavarna. Föremålen lades i en vanlig blå kundkorg och bars försiktigt ut ur Stadshuset.  

Därefter placerades korgen i en explosionssäker cylinder i polisens bombvagn och forslades bort från platsen.

- Vi vet inte vem kvinnan är. Det vill vi förstås ha reda på, säger Wallenius som menar att det inte finns någon hotbild mot kommunen trots brottsrubriceringarna. 

Det är oklart varför kvinnan lämnade in handgranaten och dynamitstavarna och om de tillhörde kvinnan.

Mer läsning