Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

William blev påkörd på väg hem från skolan

10-åriga William Gustavsson skulle gena över Kyrkogatan på väg hem från Malmens skola. Då blev han påkörd av en bilist.

Annons
Genar inget mer. – Jag tänkte att det var en mardröm när jag blev påkörd, säger William som fortfarande tycker det är obehagligt att passera över Kyrkogatan. Alla bilister stannar inte heller när han ska gå över på övergångsstället. Bild: Åsa Eriksson

Farmor Eivor König Gustavsson bor granne med familjen. Plötsligt den där eftermiddagen hör hon en smäll. Egentligen borde William redan vara hemma från skolan. Ändå är hennes första tanke: William!

Eivor springer ut på Kyrkogatan, och där ligger William på asfalten. Närmare 30 meter nedanför platsen där han gick över, och med bilen ståendes intill.

– Jag lever, eller hur?, är Williams första ord när farmor böjer sig ner över honom.

Han vill direkt försöka resa sig och gå hem, men ligger sedan kvar. Eivor åker med honom i ambulansen när den kommer. Han har inga skor på fötterna, upptäcker de snart.

När mamma Helen blir uppringd kör hon direkt från jobbet till USÖ, utan att veta något om hur det gått för William. Både Eivor och Helen har så här i efterhand svårt att minnas detaljer. Paniken de befann sig i gör allt diffust.

– Min första tydliga bild från USÖ är akutrummet, med upp mot tio personer som arbetar snabbt. Och Williams lilla kropp på britsen, säger Helen.

Första åtgärden blir att sy igen ett närmare decimeterbrett sår högt upp bakpå Williams lår. Det är billyktan som har skurit in där. Han har även svår hjärnskakning och blåmärken och skrubbsår över hela kroppen. Helen är med under röntgen, som inte visar på några inre skador.

Pappa Robert Gustavsson var inte anträffbar på några timmar. Han förstår att något allvarligt hänt när han har ett 20-tal missade samtal från sin fru.

– Jag slapp på så vis den första oron, då Helen när jag ringde henne redan hade klara besked till mig hur det var med William. Jag åkte in och sov över på USÖ tillsammans med honom.

Dagen därpå kunde William skrivas ut. Han hade ändå mitt i allt haft änglavakt. Det blev ingen Lisebergsresa den helgen, men väl senare samma sommar. Det kunde ha gått så mycket värre.

– Vi har talat med föraren efteråt, och allt talar för att hon höll hastigheten med 50 kilometer i timmen. Annars vet ingen hur det gått för William. De kör som attans här utanför på gatan, det är rena fartsträckan med ofta upp emot 90-100 knyck, säger Robert.

Den senaste veckan finns det svart på vitt att en bilist körde 91 kilometer i timmen. Tekniska kontoret har utfört en mätning, där de tittat på antal fordon och deras hastighet.

– Medelhastigheten var 48 kilometer i timmen. Så de flesta kör saktare än fortare än va de ska. Men sen finns alltid fartdårarna, säger tekniska chefen Per Halldin.

När förvaltningen får loss pengar så kommer hastigheten att sänkas till 40 kilometer i timmen, på både Kyrkogatan och flera andra gator i centrala Kumla. Några vägbulor, av det slag som efter olyckan fördes fram i ett medborgarförslag, kommer det inte att bli. Det anses inte lämpligt då Kyrkogatan är en genomfartsgata.

– Man kan tycka att vi inte är helt konsekventa där, då farthinder finns på andra genomfartsgator. Men vi tittar på flera andra trafiklösningar för Kyrkogatan, allt från en ny angränsande parkering som kommer påverka gatubilden till en eventuell ny gatukorsning vid Kyrkogatan/Änggatan för att de boende där ska få en bättre utfart.

Per Halldin konstaterar samtidigt att det är svårt att med tekniska medel få bort attityden hos de trafikanter som kör för fort.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons