Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngst av 29 konstnärer

Under två månader pågår sommarsalongen i Kumla utställningshall. Startskottet gick i går då det hölls vernissage tillsammans med de 29 konstnärerna.

Annons
Ett av 38 verk. Jenny Olséns mangainspirerade teckning är ett av verken på sommarsalongen på Kumla utställningshall. bild: JAN WIJK

Det är några år sedan det hölls konstsalong i Kumla. Då skedde det i samarbete med Hallsbergs kommun och utställningslokalen var det tidigare Yxhultskontoret i Hällabrottet. I år satsade Kumla på egen salong under sommaren.

– Det kom in ungefär lika många verk nu som sist, trots att vi arrangerar ensamma den här gången, säger Göran Ekberg, som ansvarar för sommarsalongen.

41 stycken förhoppningsfulla konstnärer lämnade in 116 verk. När juryn hade gjort sitt val återstod 38 verk av 29 konstnärer.

En av dem som klarade nålsögat var Jenny Olsén som med sina 14 år också är sommarsalongens yngsta konstnär.

– Kul att det inte bara äldre som kom med, kommenterar Jenny sin egen medverkan.

Hon har ett stort intresse av att teckna och har tillsammans med en kompis skapat en egen värld med mangafigurer. Att teckna dem och skriva berättelser om dem tar en stor del av hennes lediga tid. Det finns planer på en bok.

– Ibland hotar mamma med att ta bordslampan ifrån mig om jag inte slutar teckna och går och lägger mig, säger Jenny.

Men det har inte hänt än och det kanske blir svårare att genomföra det nu, när Julia är ”etablerad” genom sin medverkan på sommarsalongen. Att utställningen fanns upplystes Julia om av sin mamma. Tre bilder lämnade Jenny in och i förra veckan blev det klart att en av dem kommer hänga på biblioteket till och med mitten av augusti.

Till största delen är de utvalda verken traditionella målningar, men det finns även glasmosaik, fotografier, broderi, datorgrafik och airbrushmålningar.

Däremot kom förhoppningarna om att det skulle lämnas in videokonst eller installationer på skam. Men det finns annat att glädja sig åt.

– Det är roligt att vi kan presentera många förstagångsutställare och att påfallande många är mellan 25 och 35 år, säger Göran Ekberg.

Mer läsning

Annons